Predstavljen prijedlog zakona o euru, od 5. rujna obvezno iskazivanje cijena u obje valute

17.01.2022.

19:34

Autor: Dijana Kovaček/Dnevnik HTV-a/HRT/IMS

Predstavljen Zakon o uvođenju eura, od 5. rujna obvezno iskazivanje cijena u obje valute

Predstavljen Zakon o uvođenju eura, od 5. rujna obvezno iskazivanje cijena u obje valute

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Od danas je u javnom savjetovanju prijedlog zakona o euru. Trebat će promijeniti više od 40 zakonskih i više od 70 podzakonskih akata, a već od 5. rujna obvezno je iskazivanje cijena u kunama i eurima. U eurozonu bismo trebali ući 1. siječnja iduće godine.

Za godinu dana u Hrvatskoj će se plaćati samo eurima, a do tada treba još mnogo toga napraviti, od zamjene gotovog novca, opskrbe banaka i trgovina, do konverzije kredita i depozita. Najvažnije je - kaže premijer Andrej Plenković - zaštita potrošača od poskupljenja, i to isticanjem cijena i u kunama i u eurima - kako bi proces senzibiliziranja građana na euro krenuo i prije nego što se uvede.

Dvojne će se cijene morati istaknuti na jasan i vidljiv način, i u poslovnim prostorima i na internetu. Ali ima i mnogo iznimki kada to neće biti obvezno.

Ministar financija Zdravko Marić nabrojao je neke od njih:

- Automati za ubacivanje kovanica za slatkiš ili vodu, pa štandovi na tržnicama, pokretna prodaja, proizvodni objekti obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, prigodne prodaje, isto tako i prodaja putem kioska - objasnio je.

Iako Hrvatska uvodi euro baš u vrijeme kada je inflacija ionako prilično visoka, utjecaj konverzije bit će jednokratan i ne prevelik, smatra guverner HNB-a Boris Vujčić.

- Imamo primjere drugih zemalja koji pokazuju da je ona porasla između 0,2 i 0.4 najviše. U hrvatskom slučaju u ovoj godini to će biti jako malo, učinak uvođenja eura na ukupnu stopu inflacije će biti manje od 10 posto, poručio je Vujčić.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj ukupno čak 36 milijardi kuna građani čuvaju kod kuće, pa iz Vlade i HNB-a predlažu kako olakšati zamjenu tog novca. Predsjednik Vlade Plenković poručuje da ga već sada polažu na svoje račune u bankama, jer je to najjednostavniji način - jer će se uvođenjem eura, kaže, sve ono što je u kunama u bankama automatski pretvoriti u eure.

Manje iznose gotovine građani će moći potrošiti i u trgovinama prva dva tjedna 2023.

- Ostatak ili "resto" se vraća u eurima osim ako to zaista fizički ili tehnički nije moguće napraviti, poručio je ministar Marić.

Cijelu 2023. gotovina će se moći bez naknade zamijeniti u bankama, Fini i pošti, u jednoj transakciji do 100 novčanica i 100 kovanica. Nakon toga novčanice kuna u HNB-u mijenjat će se neograničeno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!