Skroman prvi dan trgovanja državnim obveznicama

10.03.2023.

Zadnja izmjena 18:40

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Dvogodišnjim narodnim obveznicama, u koje je svoj novac uložilo gotovo 46 tisuća građana, od danas se može trgovati na Zagrebačkoj burzi. 

Počelo je skromno. Evidentirana je samo jedna transakcija od 150 eura s malo naloga za kupnju i prodaju, što je očekivano prvog dana.

Podsjećamo, građani su upisali iznos od 1,335 milijardi eura obveznica, a institucionalni ulagači malo više od pola milijarde. 

- Teško je reći hoće li građani i koliko trgovati obveznicama. No probili smo led, zabilježena je prva i jedina transakcija. Trgovalo se s 150 vrijednom obveznicama, što je simbolično, no to je samo početak, izvijestila je u središnjem Dnevniku naša reporterka Zvjezdana Heina, dodajući da Hrvati nemaju previše iskustva u trgovanju s vrijednosnim papirima i dionicama.

- Ovo je prvo izdanje narodnih obveznica. Većina će se vjerojatno odlučiti da zadrže obveznice do dospijeća. Dobra je kamata od 3,65%, radi se o godišnjoj kamati. Tu su građani na dobitku, dodaje, ističući da Hrvati imaju oko 35 milijardi eura na štednji, ali uz malu kamatu od 0,3 posto. 

Dodaje da su i građani i država na dobitku. Građani jer imaju dobru kamatu, a država se s druge strane neće morati zaduživati na vanjskom tržištu. 

- Početkom travnja na naplatu stižu američke obveznice, tu su i trezorski zapisi. Vrijedno je da ćemo oživjeti tržište kapitala te da će se sav novac od prinosa građana moći trošiti u našoj zemlji, zaključuje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!