07:00 / 06.04.2021.

Autor: Tanja Kuturovac/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Rastoke u proljetnom ruhu

default error photo

Uskrsno vrijeme prije pandemije značilo je i početak predsezone, no ove je godine pitanje hoćemo li predsezonu uopće imati. U ovo vrijeme već su znale biti poprilične gužve u našim nacionalnim parkovima i poznatim izletištima. Primjerice, u Rastokama se s nostalgijom sjećaju prepunih autobusa, uglavnom s turistima s Dalekog istoka. 

Mlinice, slapove i Koranu sada obilaze domaći gosti, a u Slunju, uvjereni da će korona ubrzo biti svladana, ne sjede prekriženih ruku. Rastoke se bude. Slapovi su sve bujniji, okoliš zeleniji. 

Kao i svakog proljeća u proteklih dvadesetak godina, Ivanka se priprema za novu sezonu.

- Mi smo otvoreni cijelu godinu, imamo centralno grijanje, nadamo se ipak, da ćemo imati nešto posjetitelja, rekla je iznajmljivačica Ivanka Štefanac.

Prošle godine to je bilo izrazito malo - samo sedamnaest tisuća noćenja. U usporedbi s 2019. - manje za čak sto tisuća. Obeshrabrilo je to mnoge, no ne i Damira. On je baš u vrijeme epidemije pokrenuo novu trgovinu.

- Proizvodi naših OPG-ova, malih obrta i ostalo. Ima iznimaka na policama nešto iz Like, nešto iz Varaždinske županije. U ovoj koroni valjda će posao očvrsnut, kao i ja sam, poručio je vlasnik trgovine Damir Hrvojević - Šime.

Otvoren je i novi Turističko-informativni centar. Multimedijski sadržaji pomoći će vam da odaberete što još vidjeti u neposrednoj blizini. Uživo ili virtualno.

- Pet VR šetnica, imamo biciklizam, ribolov, šetnju po Rastokama, i još ćemo uključiti mlin, naglasio je direktor TZ-a Slunj Dragan Smrzlić

Kadrovi Starog grada povrh Slunjčice - govore više od tisuću riječi. Domaći to znaju.

- Odmaram živce. Dođem, malo sjedim, gledam prirodu, kazao je Milorad Gojsović iz Slunja.

A to je tek početak onoga što možete ovdje doživjeti.

- Uzvodno uz rijeku Slunjčicu, dakle, imamo namjeru tu stazu uz samu vodu do samog izvora održavati, ona je već sada uređena, obilježena, poručio je gradonačelnik Slunja Jure Katić.

Zaštićeni je to krajobraz. U gradu se nadaju da će uskoro ta cijela ruta biti povezana s Rastokama.

- S ove lokacije, podno Starog grada Slunja, a iznad Slunjčice, koja se na Rastokama rastače u slapove i ulijeva u rijeku Koranu, trebao bi se izgraditi viseći most. Viseći most koji bi posjetitelje doveo izravno na Rastoke izbjegavajući pritom državnu cestu 1, dodala je novinarka HTV-a Tanja Kuturovac.

Rastoke posjećuju uglavnom domaći gosti. Treba nepriliku pretvoriti u priliku i ovu ljepotu doživjeti u - miru, bez gužvi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!