07:00 / 03.08.2021.

Autor: Željko Valčić/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Strože epidemiološke mjere, čini se - daju rezultate

Ugostitelji na oprezu, pridržavanje mjera ključno za sezonu

Ugostitelji na oprezu, pridržavanje mjera ključno za sezonu

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Splitsko-dalmatinskoj županiji od 350 obrađenih testova zabilježena su 4 nova slučaja zaraze korona virusom. Broj novozaraženih, na sreću, ne raste velikom brzinom pa se dade naslutiti da bi primjena pojačanih epidemioloških mjera mogla uskoro imati učinka. Naravno, uz optimizam potrebno je i mnogo više opreza.

Mjerodavni računaju da će pojačani nadzor i određivanje epidemiološkog okvira za javna okupljanja s brojem sudionika većim od tisuću, pridonijeti podnošljivoj situaciji. Okvir je tako određen i za Sinjsku alku.

- Nastavni zavod je izradio okvir, Hrvatski zavod za javno zdravstvo ga je potvrdio. 50 posto gledatelja, na svakom ulazu kontrola covid potvrda i mislim da bi sve trebalo štimati, objašnjava Damir Gabrić, načelnik stožera CZ-a SDŽ-a.

Kontrole su česte. Jučer, primjerice, u gotovo svim ugostiteljskim objektima u Splitu.

- Za pohvaliti je da je to bilo kulturno i fino, upozoreno je gdje je trebalo upozoriti i ako se ne promijeni idući put kazna, kaže Danijell Nikolla, ugostitelj.

Takav pristup ugostitelji su zagovarali od pojave pandemije. Bolje je, kažu, da se radi pa i uz pojačane mjere nego da objekti ostanu zatvoreni i još da država to plaća.

- Svakako je situacija takva da se moramo dobro posložiti i čuvati jer smo na prvoj liniji obrane. Stvari dobro izgledaju, samo da potraje i tu se mi moramo potruditi da sezona traje što duže. Na nama je odgovornost građanima, vladi, zaključio je Nikolla.

Lokalna samouprava dužna je provoditi nadzor provedbe mjera i, sukladno stanju na terenu, predlagati promjene.

Grad Split angažirao je i desetak pripadnika civilne zaštite koji u suradnji s policijom nadziru prostore nekontroliranih okupljanja, uglavnom stranih turista i mladih, nakon zatvaranja ugostiteljskih objekata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!