Uvozimo svinje, a izvozimo kukuruz - svinjogojci se žale na skupu stočnu hranu

16:57 / 12.01.2022.

Autor: Sani Lukić/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Uvozimo svinje, a izvozimo kukuruz

Uvozimo svinje, a izvozimo kukuruz

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Domaće je svinjogojstvo u dugotrajnoj krizi pa svinjskim mesom jedva podmirujemo manje od polovine vlastitih potreba dok smo istodobno u vrhu europskih uvoznika tog mesa. Apsurdno - imamo dobre uvjete, farme i genetiku i kukuruz - glavnu stočnu hranu, no njega sve više izvozimo.


Iskusni svinjogojac iz Kokinca pokraj Bjelovara, Željko Lukač kaže kako uz potrese na tržištu treba biti oprezan u tovu svinja jer se mogu nagomilati gubici.

- Na ovu cijenu od 1.70 kuna suhog kukuruza , čak se neko vrijeme prodavo 1.80 kuna, znači na tu cijenu kukuruza cijena izlazne svinje od nekakavih 12 kuna sad u svinjokolji. To jednostavno ne pokriva troškove, kaže Željko Lukač, svinjogojac iz Kokinca.

Pretprošle godine uvezli smo svinjetine za 189 milijuna eura, a i ovih dana su trgovački centri puni uvoznog svinjskog mesa.

- U jednom od centara, meso se ne prodaje na pultu nego na paleti , znači vakumirano očišćeno meso po nekakvim dampinškim cijenama. Mi možda za to još nismo spremni, kaže Lukač.

U ovu bjelovarsku tvrtku stiže kukuruz s bilogorskih polja, suši se i odlazi.

- Sve ovo što vidite, sve će ići u izvoz. Nitko živ u Hrvatskoj ne kupuje kukuruz za ishranu stoke jer je cijena kukuruza i cijena stoke potpuno nerealna. Litra mlijeka 2,5 kune do 3 kune, a kila kukuruza 1.80 kuna. Nikada u povijesti se ne pamti, bar ja ne pamtim, ovakvu cijenu žitarica, kaže Goran Halauk, vlasnik tvrtke za otkup i sušenje žitarica, Bjelovar.

A kupac je poznat i zna što će s našim kukuruzom.

- Tko god ima novaca - 99 posto Italija Jest ćemo fini talijanski pršut, fini talijanski sir - to tako ide kod nas, kaže Halauk.

I dok izvozimo kukuruz za oko 190 milijuna eura na proljeće ćemo imati sigurno još manje stočara i onih koji će žaliti za kururuzom koji smo mogli bolje iskoristiti vlastitom proizvodnjom mlijeka i mesa.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!