Hoće li cijena struje za građane i male poduzetnike ostati ista?

28.08.2023.

19:48

Autor: Zvjezdana Heina/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Vladin paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena, posebice energenata, donesen u travnju, istječe potkraj rujna. Detalji novog plana pomoći još nisu poznati, a mediji nagađaju da bi cijena struje za građane i male poduzetnike trebala ostati ista, dok bi se subvencije za najveće gospodarstvenike mogle smanjiti ili ukinuti. Podsjetimo, subvencionirane cijene plina i toplinske energije vrijede do travnja iduće godine.

Hrvatska je u Europskoj uniji poznata po jeftinoj struji. Nižu cijenu električne energije plaćaju samo Finci, Mađari i Maltežani, no hoće li tako biti i dalje - još ne znamo. Vlada tek priprema plan energetskih potpora građanima i gospodarstvu.

- Vlada će o tome razgovarati u sljedećim danima, vodit ćemo računa o hrvatskim građanima posebno onima koji su najugroženiji. Hrvati zapravo energetsku krizu nisu ni osjetili jer je cijena plina bila ista, a cijena struje jeftina, naglasio je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.                                                                                                                                    

U nizu poskupljenja, građanima i tvrtkama potpore za struju i plin itekako su dobro došle, što podržavaju i poslodavci.

- Zalažemo se za subvencije i malim i mikro i velikima jer je to preduvjet zadržavanja zaposlenosti i ovakvih stopa rasta plaća. To je preduvjet da zadržimo snažno i konkurentno gospodarstvo, rekla je Irena Weber, direktorica Hrvatske udruge poslodavaca.

Vlada razmišlja o tome hoće li i dalje subvencionirati cijenu električne energije kućanstvima, a pitanje je hoće li i svim tvrtkama. 

- Ja bih kažnjavao, pod navodnicima, one koji previše troše i koji ne vode računa o racionalnom korištenju energije, a poticao bi racionalizaciju potrošnje bez obzira na veličinu poduzeća. To su napravili Nijemci pa zašto ne bi i mi, zapitao se Damir Novotny, ekonomski analitičar.

Oporba se načelno protivi subvencijama.

- Ako govorimo o subvencijama proizvodne industrije svakako i onima koji stvaraju dodatnu vrijednost svakako, ali oni koji su proteklih godina nabildali dobit i oderali građane do gole kože da sada dobiju subvenciju meni to nije normalno, govori Peđa Grbin, saborski zastupnik, SDP.

Cijene plina i struje na svjetskom tržištu prilično su se stabilizirale pa i Europska komisija predlaže ukidanje energetskih potpora i racionalniju potrošnju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!