19:49 / 23.10.2021.

Autor: Dijana Kovaček/Dnevnik/B.A./HRT

Vrijednost indeksa na Zagrebačkoj burzi premašila vrijednosti prije krize

Zagrebačka burza

Zagrebačka burza

Foto: Dnevnik / HRT

Nakon što je mjesecima bilo uzdrmano pandemijskom krizom, oporavlja se tržište kapitala. Na Zagrebačkoj burzi obujam trgovanja raste, a vrijednost indeksa, odnosno cijena dionica, čak su i premašile vrijednosti prije krize. Tvrtke se sve više okreću i prikupljanju kapitala putem burze, čime investitori dobivaju priliku i za veću zaradu.   

Jesen na Zagrebačkoj burzi odlično je počela. Pojačano trgovanje dionicama Podravke te uvrštenje i javna ponuda dionica Spana oporavilo je tržišne indekse.


- Ako usporedimo trenutnu trgovinu i razinu cijena u odnosu na pretpandemijsko vrijeme, možemo reći da je došlo do potpunog oporavka cijena na Zagrebačkoj burzi. Svi indeksi su viši nego prije pandemije, a i bilo je poslovnih događaja koji su uzrokovali povećanu likvidnost, rekla je Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze.


Turistička sezona ugodno je iznenadila, pa investitori s nestrpljenjem očekuju poslovne rezultate hotelskih tvrtki za treće tromjesečje. S druge strane, hotelske tvrtke koje kotiraju na burzi koriste je za prikupljanje kapitala i širenje poslovanja.


- Ove godine i nakon, rekao bih, izuzetno loše prošle godine u uvjetima pandemije Ilirija stoji izuzetno dobro po pitanju financijske pozicije i svoga poslovanja. Sve to ne bi bilo da nismo ojačavali i broj dioničara i ulaganja novih dioničara, rekao je predsjednik Uprave Ilirije Goran Ražnjević.


Upravo primjeri dokapitalizacije Ilirije, te nedavno javna ponuda Spana, pokazuje kako tvrtkama iz raznih djelatnosti financiranje na burzi odgovara više nego zaduživanje kod banaka. A bilo bi takvih primjera mnogo više, smatraju u HGK, da se mirovinskim fondovima omogući veći iznos ulaganja u malo rizičnije, ali profitabilnije dionice.


- Tražimo i apeliramo da se 130 milijardi s koliko raspolažu mirovinci stavi na tržište, jer svega 11 posto angažiranog tog kapitala u dionice hrvatskih kompanija, poduzeća, je puno premalo, odnosno, premali iznos koji doprinosi razvoju, rekao je Josip Zaher, potpredsjednik HGK za trgovinu i financije.


U Europskoj uniji financiranje putem tržišta kapitala već je odavno uobičajeno, ali i ubrzano raste. Tako su u prvoj polovini ove godine na europskim burzama lansirane rekordne 182 inicijalne javne ponude u vrijednosti 19 milijardi eura. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!