Labirint: Kako su se Makarani udružili protiv devastacije pomorskog dobra

12.06.2023.

23:50

Autor: Jagoda Bastalić/Labirint/HRT

Labirint: Kako su se lažirale građevinske dozvole za gradnju na pomorskom dobru?

Labirint: Kako su se lažirale građevinske dozvole za gradnju na pomorskom dobru?

Foto: Labirint / HRT

Kako su se lažirale građevinske dozvole za gradnju na pomorskom dobru? Je li nam profit važniji od prirodnog bogatstva? Tko su ljudi koji zaustavljaju bagere i politike interesnih skupina? Priču o tome kako su se građani Makarske udružili protiv devastacije pomorskog doba donosi emisija Labirint.

Francuskinja Manuela Barbara Puharić predsjednica je Udruge Uzor Osejava koja je osnovana u cilju promicanja, razvitka i unapređenja održivog razvoja kroz zaštitu prirodne i kulturne baštine. U Makarsku je prvi put došla na ljetovanje 1999. Tu je upoznala budućeg muža i odlučila je u Hrvatskoj započeti novi život.

- Tada je Makarska bila ljepša nego danas, ali ovdje sam stvorila svoj dom, tu mi žive djeca i ne namjeravam otići, rekla je.

Plaža Osejava se našla na udaru betonizacije i kapitala, no građani su se udružili.

- Osejava ide do Tučepa, a mi smo se okupili jer su htjeli graditi sportsko rekreacijski centar na trećini površine. Tada smo skupili 5.000 potpisa za peticiju i to se zaustavilo, ali još je u županijskom planu i u planu grada Makarske ista namjena. Stalno moramo biti budni, ali tu smo pokazali zube jer kad se digne 5.000 ljudi, onda je to tako da to sada miruje, objasnila je gradska vijećnica, Ivana Miočević Franić.

Već je učinjena velika šteta jer je mnogo zemlje i kamenja nasuto u more - napravljen je ekocid i podmorje koje je nasuto teško da se može vratiti u početno stanje.

- Male, prirodne plaže su tim zahvatom potpuno devastirane, ali mi ih se sjećamo. To je napravio bivši vlasnik, poduzetnik Mate Jujnović koji je započeo radove bez da je imao pravnu osnovu. On tada nije imao u vlasništvu koncesiju za gradnju, nego samo za ležaljke, govorila je Miočević Franić u Labirintu u travnju 2022.

- Radi se o dosta delikatnoj situaciji, vrućem krumpiru koji je nas dočekao kada smo sjeli na vlast u Makarskoj. Dakle, 2020. godine izdana je građevinska dozvola za gradnju plaže i investitor je krenuo bez suglasnosti županije. Ona tada još nije uspjela sastaviti vlast, no on je išao je nasipati tu plažu s pravomoćnom građevinskom dozvolom koja je stupila na snagu 2020. Ja sam protiv toga, to je čista devastacija obale, da se razumijemo. Međutim, kad vi dođete na poziciju gradonačelnika i kada vam je na stolu pravomoćna građevinska dozvola koja je akt RH, vi nemate pretjerano puno alata, rekao je gradonačelnik Makarske Zoran Paunović.

U dva navrata Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine na čijem čelu je tada bio ministar Darko Horvat odbilo je poništiti građevinsku dozvolu tvrtki Romana d.o.o. Nakon njegove smjene, u proljeće 2023. nadležno Ministarstvo mijenja odluku.

"Iz dokumentacije kojom raspolaže ovo Ministarstvo vezano za dokaz pravnog interesa u postupku izdavanja građevinske dozvole utvrđeno je da tvrtka ROMANA d.o.o. temeljem dodijeljenih koncesija nema ugovoreno pravo građenja. Dakle, u provedbi nadzora utvrđeno je da u postupku izdavanja građevinske dozvole investitor nije dostavio dokaz pravnog interesa, a kako je to propisano odredbama Zakona o gradnji te da je građevinska dozvola izdana protivno odredbama Zakona o gradnji.

Poradi navedenog, ovo Ministarstvo je dopisom KLASA: 040-02/22-07/7, URBROJ:~531-07-1-1/1-23-14 od 14.3.2023. dalo uputu prvostupanjskom tijelu vezano za pravilnu primjenu zakonskih propisa te je od čelnika prvostupanjskog tijela zatražilo poduzimanje svih zakonom propisanih radnji u svrhu osiguranja zakonitosti rada i postupanja prvostupanjskog tijela te poduzimanje radnji vezano uz odgovornost službenih osoba koje su sudjelovale u postupku", priopćilo je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

- Došla je kontrola od strane ministarstva i ministarstvo je ukazalo na nepravilnosti prilikom donošenja te građevinske dozvole. Napominjem, ta građevinska je donesena u mandatu bivše vlasti od strane referenta koji nije više zaposlenik gradske uprave nego radi u županiji, dodao je Paunović.

Građani su se odlučili ujediniti i stati na kraj devastaciji pomorskog doba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!