Nataša je žrtva ugovora o dosmrtnom uzdržavanju

12.01.2022.

09:02

Autor: Jagoda Bastalić/Labirint/HRT/V.G.

Nataša Papeš

Nataša Papeš

Foto: Labirint / HRT

Iako smo mnogo puta svjedočili štetnosti ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, on i dalje postoji. Oni koji su od toga trebali imati koristi, često su završavali kao žrtve, a oni drugi - bez muke su se okoristili. Donosimo vam priču o humanitarki koja je završila nehumano, o pravosuđu koje u hitnim slučajevima postupa upravo suprotno.

Nataša Papeš cijeli život posvetila je borbi za zaštitu onih najslabijih, zlostavljanih i nemoćnih životinja. Baš zbog njih svoj stan u Zagrebu zamijenila je kućom na području općine Rugvica. U svojim kasnim sedamdesetim kada je i sama trebala pomoć, odlučila je sklopiti ugovor o dosmrtnom uzdržavanju s bračnim parom kojeg je upoznala baš putem borbe za zaštitu životinja.

- Kad sam potpisivala taj ugovor osnovni uvjet je bio tražila sam da uđe jednaka skrbi kao za mene i za moje životinje koje su preostale. Međutim to su ispustili. Ugovor sam potpisala u euforiji, pod pritiskom. Zapravo sam vjerovala, ne samo ja, nego i drugi koji su nasjeli, govori Nataša Papeš.

Nataša Papeš potpisala je ugovor o dosmrtnom uzdržavanju. Svojim potpisom oni koji su preuzeli brigu o njoj istog trenutka postali su vlasnici njezine cjelokupne imovine. Zauzvrat su se trebali brinuti o Nataši 24 sata do kraja njezina života.

- To je trajalo jako kratko, dva mjeseca. Treći mjesec je ona pospremala i početak četvrtoga. U veljači 2016. sam zaključila, cijelu 2016. do početka 2017. sam ostala sama, kaže Nataša.

Od onda, kaže Nataša, plaća sve režije, lijekove i sve ostalo što niie definirano ugovorom.

- S time da je ona doselila 2017. tu, ali me u međuvremenu prijavila policiji kao dementnu osobu koja je jako opasna, koja može nju ubiti štakom. Sve skupa je tragikomično, ja se probam nekako humorom izvući, ali je to jako teško, priznaje Nataša.

Ugledna psihologinja Ljubica Uvodić Vranić poznaje Natašu još iz mlađih dana. Kada ju je posjetila, ostala je šokirana uvjetima u kojima Nataša živi.

- Oni se ne drže toga ugovora. Oni nisu prema njoj ne skrbnici niti pristojni, oni su zlostavljači. To je apsurd, kaže Ljubica Uvodić Vranić, psihologinja.

- Imam sve poruke koje su najbitnije za sud, gdje ja pišem: „Ostavila si me bez drva”. Ona je zbrisala sve te poruke, a ja ih imam i sad je nastao tajac, dodaje Nataša.

Zbog nebrige, Nataša Papeš je već nakon nekoliko mjeseci odlučila raskinuti ugovor o dosmrtnom uzdržavanju. Iako se druga strana ne drži dogovorenog, to neće biti nimalo lako.

- Tažim raskid ugovora zbog neizvršavanja obveza po ugovoru. Moj prijatelj koji je išao kod odvjetnika vidio da je ona potajno prebacila vlasništvo na kćer da bi dobila na vremenu, govori Nataša.

- Kad ti potpišeš dosmrtni ugovor, ti si u tom času izgubio mogućnost da upravljaš sa svojom imovinom. Ta draga gospođa, govorim pod navodnicima, koja je postala vlasnica ona je prenijela vlasništvo na svoju kćer. Tako se stvar pravno komplicira, kaže Ljubica Uvodić Vranić.

Slučaj se godinama vuče po sudu

I od tada, gotovo šest godina, ovaj se slučaj vuče po sudu. Pravnim putem, Nataša Papeš, u 85. godini života bori se za raskid štetnog ugovora. Psihologinja Ljubica Uvodić Vranić jedna je od svjedokinja.

- Čekajući od 1. lipnja 2017. ja sam došla na red tek prošle godine u svibnju, nakon tri godine jednom godišnje sutkinja pozove jednoga svjedoka, a on je živ ili više nije živ, kaže Uvodić Vranić.

Od 2016. do danas, kaže Nataša Papeš, održano je dva ili tri ročišta.

- Ja sam intervenirala, pisala, molila, govori Nataša.

Jasna Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske, kaže kako je velika je vjerojatnost da će umrijeti prije nego će ostvariti pomak u sudskom postupku raskidanja takvog lošeg i štetnog ugovora.

- Nisam sigurna da ću doživjeti sve to skupa, sudski proces i razriješenje tog slučaja što je jako tužno, ali činim to za dobro ljudi i za neku istinu za koju borim od malih nogu, kaže Nataša.

I sami smo se uvjerili da su uvjeti u kojima danas živi Nataša Papeš ispod svake razine ljudskog dostojanstva. Jedva pokretna i sama, u hladnoj je kući. Jedini koji se o njoj danas povremeno brinu jest Općina Rugvica na čijem području Nataša danas živi.

- Zaposlenica koja u sklopu projekta Zaželi i zaposli se! pruža usluge pomoći u kući gđi Papeš, nije svjedočila da ijedna druga osoba pruža istovjetnu vrstu podrške koja je pružena kroz projekt, poručuju iz Općine Rugvica.

- Zagrebačko socijalno je opralo ruke, nije htjelo doći niti razgovarati, ove su pokazale interes, ali su nemoćne zbog birokracije. Onda sam ja dobila od Crvenog križa pomoć, kaže Nataša.

- Gđa. Nataša Papeš je u projekt bila uključena od početka, odnosno prvi posjet djelatnice bio je 11. travnja 2019. i trajao je do 1. listopada 2020. Nakon toga korisnica, sukladno internom dogovoru, istu vrstu pomoći nastavlja dobivati u sklopu drugog sličnog projekta, poručuju iz Crvenog križa.


Lakše promijeniti Ustav nego ugovor o dosmrtnom uzdržavanju

Deset godina u Sindikatu umirovljenika bore se za ukidanje ugovora o dosmrtnom uzdržavanju. Ali ovaj Ugovor i dalje je na snazi.

- To je porazno za Hrvatsku kao socijalnu državu, kao državu koja bi trebala skrbiti o starijima, koja bi trebala braniti ljude od lihvarskih bilo kakvih radnji i zlostavljanja, prije svega ekonomskog. Hrvatska je El Dorado, tko još nema stan, navalite. Ima neki starac u susjedstvu kojeg ćete prevariti, makar ćete pritisnuti palac kod nekog bilježnika kojeg ćete podmititi, kaže Jasna Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske.

Zvuči kao da je lakše promijeniti Ustav nego ugovor o dosmrtnom uzdržavanju?

- Svakako da je lakše jer institucije tamo gdje imaju veliki interes krvavo se bore da to ne promijene. Nitko ništa ne poduzima jer je tu presnažan lobi onih koji imaju interesa od toga. Vi znate za suce iz Osijeka, znate da ima takvih bilježnika, sudaca i drugdje, kaže Petrović i dodaje da se oko 7 tisuća se takvih ugovora potpisuje godišnje.

I dok država ignorira ovaj problem, i tu ranjivu i nemoćnu skupinu ostavlja na brisanom prostoru, oni koji imaju iskustva, još jednom podsjećaju:

- Što možemo? Policija kaže to nije naš posao, socijalna kaže to nije naš posao, pravosuđe kaže pustite institucije pa evo rezultata. Čim netko potpisuje ugovor o dosmrtnom uzdržavanju iznad stoji zloćudna agenda, zaključuje Petrović.

Više pogledajte u prilogu Jagode Bastalić:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!