Cjelodnevna proslava na obje strane mosta

26.07.2022.

Zadnja izmjena 19:22

Autor: Iva Magušić Dumančić

Cjelodnevna proslava

Cjelodnevna proslava

Foto: Grgo Jelavic / Pixsell

Pripreme za večerašnji spektakl i jedan od najvećih događaja u povijesti Hrvatske traju od jutros na obje strane mosta - u Brijesti i Komarni.

Među prvima most su pretrčali - rekreativci. Njih 250 iz svih krajeva Hrvatske.

- Ideja je da se dotaknu dva dijela Hrvatske i da trkači imaju privilegiju trčati i vrati se nazad ovim prelijepim našim pelješkim mostom, rekao je Alen Bošković, vaterpolist i organizator utrke.

- Došao sam ovdje proslaviti jedan veliki dan - dan hrvatskoga jedinstva i spajanja juga s ostatkom domovine, rekao je bivši gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara.

Gotovo cijeli dan most otvoren i za tisuće građana, pješaka. Kako bi svjedočili otvorenju - neki su pedalirali kilometrima...

- Vozio sam 55 km da vidim Pelješki most. Drhti mi glas, nije mi lagano govoriti. VRA Oluja i ovaj današnji dan, to su dani koji će se pamtiti cijeli život, rekao je Vladimir Hodak iz Vukovara.

Pelješki kanal nekad su premošćivale neretvanske lađe, danas mostovi, ali 12 ekipa lađara u revijalnoj utrci - pokazalo je što i dalje mogu.

Povezala se Hrvatska i tradicionalnom glazbom i plesom - od dalmatinskih klapa do slavonskih bećara....

- Moramo doći ovo proslaviti. Pjevat ćemo, igrat ćemo, plesati, veseliti se, rekao je Ivan Kadić, grupa Zuce, Slavonski Brod.

- Bit će 40 različitih klapa, KUD-ova, folkloraša, pjevača, svirača, ne znam ni ja sam koliko, iz jedno 15 mjesta će se tu izmjenjivati, rekao je Krešimir Dolenčić, redatelj.

- Mislio sam da ga neću doživjeti, a ovo je sad jedan događaj, ja sam rekao da nije bila nijedna klapa moja, da nije ni glazba ni kompanija veloluška, ja bih se prošetao do mosta, rekao je Janez Vlašić, voditelj klapa.

I baš zato veselit će se mještani okolnih općina i nakon službenog otvorenja - do dugo u noć. Čekao se most godinama, a mnogo će im značiti i gospodarski.

- Ja očekujem i priljev tih dnevnih turista u Neretvu i očekujemo stvarno bum i razvoj općine Slivno, ali i čitave Neretve, rekao je Smiljan Mustapić, načelnik općine Slivno.

- Postajemo auto destinacija za turizam, bliži smo našim gostima koji mogu doći vidjeti ovu ljepotu, rekao je načelnik općine Ston Vedran Antunica.

Došli su je vidjeti i iz daleke Krapine. Udruga koja je postavila simbolični kamen-temeljac - potkovu u posebnoj leguri - kao znak sreće.

- Ronioci su to spustili na sred mora kao kamen temeljac i to je povod da smo mi došli ovdje. Ta potkova je znak sreće, znak bogatstva, rekao je Mirko Majsec, predsjednik Udruge uzgajivača konja Krapina.

Oni koji do Pelješkog mosta danas nisu stigli - pohitali su u Narodnu banku - po svoj primjerak jedinstvene kovanice u vrijednosti 25 kuna. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!