Saborski zastupnici pozdravljaju pomak u odnosima Hrvatske i Srbije

19.01.2023.

19:26

Autor: Iva Magušić Dumančić/Dnevnik/HRT/R.S.

Srpska i hrvatska zastava

Srpska i hrvatska zastava

Foto: Ilustracija / Shutterstock

O odnosima Srbije i Hrvatske u Davosu su razgovarali premijer Plenković i srbijanski predsjednik Vučić. I saborski zastupnici pozdravljaju svaki pomak u odnosima Hrvatske i Srbije te smatraju da u prvom redu treba riješiti pitanja nestalih.Tema sastanka Andreja Plenkovića i Aleksandra Vučića odnosi i otvorena pitanja između dviju zemalja. Odnosi koje podržava i predsjednik Milanović, jer kako kaže suradnja mora doći na neku razinu.


- Bližeg naroda nema i daljeg naroda od Srba nema i ta suradnja mora doći na neki razinu, ja mislim da mi sa svoje strane dajemo dosta, ali Srbija mora više, ali to je moj kut gledanja, kazao je Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske.


Svaki pomak u odnosima je dobar poručuju saborski zastupnici, posebno jer treba riješiti pitanja nestalih.


- Činjenica da Hrvatska od Srbije traži podatke o značajnom broju nestalih osoba još iz Domovinskog rata, normalizacija tih odnosa, politička je svakako nešto što je poželjno, rekao je Bojan Glavašević, Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka.


- Normalno je da budete dobri sa susjedom, to moramo raditi zbog svoje djece, djece koja će se tek roditi pa ne možemo cijeli život biti s nekim glupim, nepotrebnim ratovima, kazao je Daniel Spajić, Klub zastupnika Domovinskog pokreta.


Do susreta na pravoslavni Božić bilateralni odnosi bili su nepostojeći, još jednom je istaknuo Milorad Pupovac.


- Praktički od 2018. godine nikakvih ozbiljnih kontakata ili dijaloga nije bilo. Unatoč izrazito važnim i nekim aspektima bolnim i dramatičnim pitanjima koja opterećuju međusobne odnose. Vjerujem da to neće stati na ovome razgovoru, kazao je Milorad Pupovac, Klub zastupnika SDSS-a.


Govor mržnje u Saboru


A u današnjem obraćanju sa stranačkim kolegom Miloševićem upozorio je na rastući govor mržnje u sabornici, ali i javnosti i to zbog govora zastupnice Majde Burić.


- Srpstvo podrazumijeva uvredu, to nije iznenađenje, ako nekoga želiš uvrijediti onda mu kažeš Srbine. Borba protiv govora mržnje je zajednički zadatak svih nas, rekao je Boris Milošević, Klub zastupnika SDSS-a.


Majda Burić u međuvremenu se ispričala, ali pred kamere ne želi.


- Ne mogu vam dati izjavu, mislim da sam sve rekla, da je sve vidljivo iz moje isprike, rekla je Majda Burić, Klub zastupnika HDZ-a. 


Koja je bila upućena pripadnicima srpske nacionalne manjine, ali ne i zastupnici Peović.


- Nisam se pretjerano niti nadala da će doći neka isprika u tom smislu, istaknula je Katarina Peović, saborska zastupnica Radničke fronte.


Nada se pak primjeni etičkog kodeksa u Saboru, jer Predsjedništvo, kaže na ovu situaciju nije reagiralo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!