Predsjednik Milanović žestoko napao Vladu, HDZ i EU; premijer odgovorio

20.12.2022.

19:23

Autor: Iva Magušić Dumančić/Dnevnik/HRT

Zoran Milanović i Andrej Plenković

Zoran Milanović i Andrej Plenković

Foto: Dnevnik / HRT

Predsjednik Zoran Milanović, u prvom je javnom istupu nakon povratka iz Čilea, odgovarajući na pitanja novinara, ponovno žestoko napao Vladu, premijera i HDZ, a čelnike Europske unije nazvao "običnim birokratima". Premijer Andrej Plenković je u odgovoru, među ostalim, rekao da je "zemlja, dok je predsjednik bio u Južnoj Americi, normalno disala..."

Iako odluka o obuci ukrajinskih vojnika nije dobila potrebnu dvotrećinsku većinu, za predsjednika Zorana Milanovića priča nije gotova.

- To je manirom sociopata Plenković gurnuo Saboru, kao moralnu ucjenu s najgroznijom rečenicom koju sam čuo, to je za mene win-win. Evo, prijatelju želim ti još više takvih pobjeda, rekao je Milanović.

Reagirao je i prozvani premijer.

- Blaženi Čile, Hrvatska je normalno, u političkom smislu, disala dok se on ponovno se nije vratio i došao zagađivati politički prostor, sijati mržnju, vrijeđati sve sugovornike - ponovno isti repertoar - od Udbe nadalje. Prema tome, idemo sada stvari ogoliti do kraja: Milanović je protiv pomoći Ukrajini, putinofil, rekao je Plenković.

I nije na tome stalo.

- Veliki kombinator je rekao "Mi vas gledamo". Stvarno? I mi vas. Tko nas to gleda? HDZ? HDZ to uopće ne zanima, HDZ je jedna praktična osuđena organizacija za kriminal, njih to ne zanima, njih ne zanima Ukrajina, ne zanimaju ih međunarodni odnosi. Njih zanima profano u se, na se i poda se, oni su ovo zaboravili već, rekao je Milanović.

- To je politika koja bi trebala RH dovest u vanjskopolitički položaj, da za razliku od svih zapadnih zemalja baš eto mi, temeljem našeg iskustva, budemo ti koji će imati najviše sluha za Putinov režim koji ubija Ukrajince, odgovorio je Plenković.

- Znate tko nas gleda? Plenkovićevi gazde iz Bruxellesa i tko zna od kuda, dakle najnetalentiranija generacija europskih političara u starijoj povijesti, ljudi koji apsolutno nisu svjesni posljedica onoga što rade, dodao je Milanović.

- Pravi se da je predsjednik zemlje koja nije u EU-u, jer je izvrijeđao sve što se radi na razini EU-a, valjda se pravi i da nismo u NATO-u, ponaša se kao da bi RH trebala biti nesvrstana ili neutralna zemlja - vodi nas u vanjskopolitičku izolaciju, kaže premijer.

Potegnulo se još jedno pitanje u vezi s oružjem. Predsjednik tvrdi - vojska ga nema, pisao je premijeru, odgovora nije bilo.

- I prije rata ako nešto tražite, ako ste trebali, ne znam, 1000 granata, čekate godinu i pol dana, danas, zaboravi, nema ih. Evo, imamo Amerikance koji će nas braniti kao što brane Ukrajince, to sjajno izgleda, smatra predsjednik.

- Mi ćemo, posebno da njemu bude lakše, koristiti vojne resurse kupiti još crnih jastrebova da bi se on mogao još dodatno vozati tim helikopterima u vrijeme ljeta, u vrijeme nekakvih izleta, nek' se vozi koliko hoće, dodao je Plenković.

Predsjednik je najavio i da će o problemu naoružanja više govoriti nakon Nove godine, što bi moglo izazvati još trzavica na relaciji Markov trg - Pantovčak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!