Mayer: Sugerirano da vodimo računa o ulasku u Schengen

18.10.2022.

Zadnja izmjena 17:22

Autor: Iva Magušić Dumančić/Dnevnik/I.Z./P.F./HRT/Hina

Bivši član Uprave Davor Mayer

Bivši član Uprave Davor Mayer

Foto: HTV / HRT

U Saboru je održana još jedna sjednica Antikorupcijskog vijeća o Ini. Od svih pozvanih, među kojima su bili premijer Andrej Plenković i bivši ministar gospodarstva Tomislav Ćorić, odazvao se samo bivši član Uprave Ine Davor Mayer. Na sjednici su mahom bili oporbeni zastupnici, osim Hrvoja Zekanovića, koji se u saborskom hodniku zamalo i fizički sukobio s Mostovim Mirom Buljem.


Na saslušanje su uz premijera Andreja Plenkovića i bivšeg ministra gospodarstva Tomislava Ćorića pozvani članovi Uprave INA-e Niko Dalić, Barbara Dorić, Darko Markotić, Ivan Krešić i Davor Mayer kako bi govorili o načinu upravljanja tom kompanijom.

Svoj iskaz pred Antikorupcijskim vijećem dao je Davor Mayer, dok je Ivan Krešić odgovorio mailom da je o toj problematici dao detaljni pismeni i usmeni iskaz u nekoliko navrata.

Plenković je jučer rekao da neće doći na sjednicu saborskog Antikorupcijskog vijeća kako ne bi davao legitimitet političkom igrokazu oporbe koja to radi u dosluhu sa USKOK-ovim  okrivljenikom koji je sa njima u dealu.

No, bit će u Saboru, gdje će u podne na plenarnoj sjednici podnijeti godišnje izvješće o radu Vlade. Premijerovo izvješće, uz izuzetak Socijaldemokrata neće slušati klubovi oporbenih zastupnika koji su ga odlučili bojkotirati. 

Grmoja: Nedolazak je smrtonosni udarac za Vladu

Predsjednik vijeća Nikola Grmoja izjavio je prije početka sjednice kako će nesudjelovanje na sjednici Antikorupcijskog vijeća za Vladu Andreja Plenkovića biti smrtonosni udarac.

- Ne bojimo se da će nam premijerovo izvješće uzeti svjetla reflektora jer mislimo da nitko više ne želi slušati premijera koji u jeku inflacije priča o velebnim uspjesima ove Vlade i kako on svime dobro upravlja, poručio je.

Zastupnik Hrvoje Zekanović predložio je na početku sjednice Vijeća za koje je rekao da je "igrokaz i cirkus" da se na idućoj saslušaju bivši ministri iz kvote Mosta, Slaven DobrovićTomislav Panenić i Božo Petrov.

Mayer: Energetika je strateško političko pitanje i pitanje nacionalne sigurnosti

Bivši član Uprave Ine Davor Mayer na saslušanju pred saborskim Antikorupcijskim vijećem rekao je da je energetika strateško političko pitanje i pitanje nacionalne sigurnosti, a na početku sjednice nakon više upadica udaljen je Hrvoje Zekanović kojega je oporba nazvala HDZ-ovim provokatorom.

Mayer je zaključio da Hrvatska nema pod potpunom kontrolom sektor nafte od 2009. te da danas imamo situaciju da Mađarska upravlja strateškim interesom Republike Hrvatske, ocijenivši da je to temeljni problem iz kojega su se nizali ostali problemi.

Ustvrdio je da Hrvatska svoje stručnjake odbacuje s promjenom politike i tako dolazi do problema da nam pregovore vode političari, a ne stručnjaci.

Hrvatska je u tom odnosu u INA-i već godinama u situaciji da pregovora s ekipom koja ima ogromno iskustvo i koja je u upravljačkoj strukturi MOL-a.

Naglasio je i da je četvrti predsjednik Uprave INA-e od 2009. godine mađarski državljanin.

Za odluku o gašenju rafinerije Sisak rekao je da ne misli da je bila u interesu Mađarske, ali je bilo potpuno logično dok je s hrvatske stane to bilo potpuno drugačije.

Za memorandum je rekao da nije uzrokovao probleme u INA-i nego ih je samo zakomplicirao.

Strateški partner je po njegovim riječima još iz ugovora 2003. bio u obvezi sačuvati rafinerije i modernizirati one u Rijeci, ali se to nije dogodilo.

Nakon što je MOL 2014. izašao s ultimativnim prijedlogom zatvaranja rafinerije Sisak, rekao je da im je jedina opcija bila da sruše kvorum, što nije bilo popularno u korporacijama.

Podsjetio je da je 2016. na Badnjak Plenković obznanio da Hrvatska ide u vraćanje INA-e, a sve što se dogodilo nakon toga je bilo razmišljanje da moramo kupiti neko vrijeme da ne oštetimo kompaniju.

Mayer o plaći 

Mayer je komentirao plaću u INA-i. Rekao je da članovi uprave imaju četiri puta manje plaće od onoga što je Zekanović rekao.

- Ja od 2020. nisam član Uprave INA-e, rekao je Mayer.

- U Exxonu sam imao puno veću plaću nego u INA-i. Moja je odluka bila da želim doći i nastaviti živjeti u Republici Hrvatskoj. Ponuđeno mi je bilo da dođem pomoći Republici Hrvatskoj raspetljati ovaj čvor koji imamo sada. Cijeli život, 27 godina radim u naftnoj industriji, cijelo vrijeme osim jedne pripravničke pozicije, nakon četiri i pol godine postao sam izvršni direktor OMW-a, rekao je Mayer.

Mayer: Sugerirano da vodimo računa o ulasku u Schengen

Mayer je pred Antikorupcijskim vijećem da im je prilikom gašenja rafinerije Sisak sugerirano da vode računa o tome da Hrvatska treba dobiti podršku za ulazak u Schengen i OECD, ali da nisu ničim bili ucijenjeni. Dodao da to nikad nije čuo od premijera Plenkovića, ali jest od tadašnjeg ministra Ćorića i ljudi koji su s njima dolazili u kontakt a bili su službene osobe.

Predsjednik Antikorupcijskog vijeća Nikola Grmoja ustvrdio je da je skandalozno da je razlog gašenja rafinerije to da Mađare nagovorimo da daju zeleno svjetlo za ulazak u Schengen i OECD. Mayer je pojasnio da im nije rečeno da se to mora napraviti nego da se o tome vodi računa. Nisu, dodao je, bili ničim ucijenjeni. No, bio je taj kontekst čime je članu uprave smanjen manevarski prostor, jer ne možete štititi ovaj interes kad nad glavom imate viši državni interes.

Zastupnik Krešimir Beljak rekao je kako smatra da iza Mađara stoji netko puno veći, počevši od tvrtke tamo negdje oko Sibira, koja je 2009. preuzela dionice MOL-a. Dodao je da premijer njega i još neke proziva da su ruski igrači, ali da se, kad je riječ o Ini, radi za ruske interese jer se našao način da se i dalje izvlači korist.

Mayer je također potvrdio, odgovarajući Miru Bulju (Most), da je Vlada u upravu Ine 2020. imenovala Darka Markotića iako je 2009. bio predstavnik MOL-a u upravi Ine i Niku Dalića, jedinog koji nije svjedočio u korist hrvatskim arbitražama.

Mayer je na pitanje Sandre Benčić o tome je li bilo moguće donijeti odluku o zatvaranju rafinerije Sisak bez premijera rekao da se ne može ni jedna važna odluka donijeti bez znanja premijera. No, po stručnom pitanju netko mu mora sugerirati je li to u redu, a kao državnik sam mora odlučiti. Ustvrdio je da je situacija složena jer je mađarska država imala agresivan i zaštitnički nastup i bila je spremna puno toga napraviti, pa i blokirali su nam ulazak u OECD, a razlog je bila Ina.

Zastupnici Katarini Peović odgovorio je da cijena domaće nafte nije toliko krucijalan problem i da cijena koju su dogovorili, nije bila loša za Inu.

Zastupnik Zvane Brumnić pitao ga je vjeruje li da je Vlada bila samo zla ili je bila korumpirana te brine li Vlada o Ini ili bilo čemu što je strateški interes.

Što se tiče revizorskih izvješća, odgovorio je Mayer, bili su svjesni puno rizika, gorih i od prevare, a puno veći rizik bio je da je druga država upravlja strateškom kompanijom. U Ini su radili ozbiljni profesionalci koji su radili za Interpol i koji su radili na prevarama, tako da je ovo vrlo čudno da nisu otkrili ovu veliku prevaru, rekao je Mayer.

Grmoja je nakon sjednice rekao kako je nemoguće da MOL nije primijetio nestanak milijarde iz Ine i da su se morale upalite sve crvene lampice pa je očito da ih je netko ugasio ili na njih zažmirio. Također je naglasio da su članovi uprave Ine dva dana prije potpisivanja dobili memorandum čime su dovedeni pred gotov čin, a dogovarali su ga Vlada i Ćorić s mađarskom stranom, prozvavši odgovorne za veleizdaju.

Jovanović zatražio ispriku od premijera 

Član Vijeća Željko Jovanović zatražio je pak od premijera ispriku ustvrdivši da je svojim izjavama uvrijedio članove Vijeća.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kazao je dan uoči sjednice Antikorupcijskog vijeća da će premijer pokazati je li hrabar ili kukavica, ovisno hoće li se odazvati na tu sjednicu.

- Antikorupcijsko vijeće je radno tijelo Sabora i u parlamentarnoj demokraciji Vlada odgovara parlamentu, dolaziš na saborska tijela i odgovaraš na pitanja. To činiš ako imaš hrabrosti, ako si kukavica, to nećeš napraviti. Zato će Andrej Plenković sutra u 11 sati pokazati je li hrabar čovjek ili kukavica, izjavio je Grbin u Saboru.

Ured predsjednika Sabora poručio je pak da odluka da Hrvatski sabor zasjeda danas nema nikakve veze sa sjednicom Antikorupcijskog vijeća.

- Ne vidimo nikakav problem, Sabor u utorak počinje rad u 10,30 sati iznošenjem stajališta na slobodnu temu, sjednica Vijeća najavljena je za 11 sati, a premijerov govor u 12 sati, rekli su u Saboru komentirajući tvrdnje Nikole Grmoje da predsjednici Sabora i Vlade pokušavaju oduzeti medijski prostor Vijeću jer su istoga dana organizirali druge događaje.

Grmoja, predsjednik Antikorupcijskog vijeća, naveo je da je još 10. listopada za danas, 18. listopada sazvao sjednicu Vijeća, ali da su onda, u petak poslijepodne Plenković i Jandroković poslali tjedni plan rasprava po kojem premijer istoga dana dolazi podnijeti Godišnji izvještaj.

Prozvao ih je da su to učinili kako bi pokušali što više medijskog prostora i fokusa javnosti oduzeti saslušanju na Vijeću.

Saborski Odbor za Ustav i Poslovnik prije dva tjedna je, na dan kad je Vijeće saslušavalo bivšeg šefa Janafa uskokovog optuženika Dragana Kovačevića zaključio da Antikorupcijsko vijeće nije ovlašteno provoditi javna saslušanja, ali uz napomenu predsjednika Odbora kako se može postupati i drugačije od toga.

Kovačević je na saslušanju izjavio da je premijer Andrej Plenković na sastanku u Vladi 2018. sugerirao da se potpiše memorandum koji bi značio gašenje sisačke rafinerije.

Plenković je te tvrdnje odbacio dok je predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić poručio da Kovačevićevo svjedočenje obiluje nizom poluistina jer su ključne odluke donesene u prvoj polovici 2015. godine kad Plenkiović nije bio premijer.

Zekanović: Most je Mayeru omogućio da u šest godina zaradi 12 milijuna kuna

Saborski zastupnik Hrvoje Zekanović (HDS) ustvrdio je kako je Davoru Mayeru, članu Uprave INA-e, koji danas svjedoči na Antikorupcijskom vijeću, Most omogućio da u zadnjih šest godina legalno zaradi 12 milijuna kuna.

- Dolazi nam Mayer koji je u upravi INA-e, deset, jedanaest godina, 2016. trebao je 'odletjeti', ali ga je zaštitio Most, ostavili su ga na tom mjestu, pa je danas došao svjedočiti o korupciji, rekao je Zekanović u saborskom govoru na slobodnu temu.

Naveo je da Mayer godišnje zarađuje oko dva milijuna kuna, a pomnoženo sa šest godina, zaradio je 12 milijuna kuna.

- Dužan je onima koji su mu to omogućili, izjavio je, dodavši kako bi pod takvim uvjetima i on došao svjedočiti, a možda i ne bi.

Zekanović, koji je odnedavno član Antikorupcijskog vijeća, ustvrdio je i kako to tijelo radi suprotno saborskom Poslovniku, ali da se unatoč tome u medijima uvriježila tvrdnja da je važnije sudjelovati na "nelegalnoj sjednici Vijeća, nego nazočiti u Saboru današnjem premijerovom Godišnjem izvješću o radu Vlade.

- Radi se o igrokazu gospode iz Metkovića u kojemu sudjeluju SDP, Centar, Možemo i neke desne strane, a svi oni žele upravljati hrvatskom državom, rekao je zastupnik.

SDP i RF: Nećemo biti u Sabornici za premijerova Izvješća

Katarina Peović (RF) najavila je kako će opozicija izaći iz sabornice za premijerova izlaganja o uspjesima Vlade, odnosno o Godišnjem izvješću.

- Ako on ne poštuje ovaj visoki dom, ne treba se ni njega poštovati, ne treba ga slušati, naglasila je.

Peđa Grbin (SDP) pak ističe da je Antikorupcijsko vijeće jedino mjesto gdje Vlada, odnosno premijer, treba podnositi spomenuto izvješće, a objasnio je i zašto.

- Jedna sustavna politika ove Vlade u šest godina (Plenkovićeva mandata) je korupcija, to je jedina politika u kojoj nije bilo promjena, skretanja, bilo je samo traženja još, još i samo još, izjavio je zastupnik navodeći da je onda Vijeće jedino mjesto gdje Vlada treba podnositi Izvješće.

No, to je, dodao je, mjesto na koje Andrej Plenković ne želi izaći, jer ga je strah onoga što bi ga pitali, onoga što bi morao odgovarati.

- Jer to izbjegavaju, jer nemaju hrabrosti, SDP neće sudjelovati u raspravo o Izvješću, Vlada to nije zaslužila, poručio je Grbin.

Grmoja udaljio Zekanovića sa sjednice

Početak sjednice obilježio je nastup zastupnika Hrvoja Zekanovića koji je Mayeru rekao da je dio političkog cirkusa i da mu nije jasno zašto je došao na sjednicu s obzirom na to da nije dao nikakvu informaciju ključnu za korupciju.

Zekanović ga je pitao je li istina da je u 11 godina primio oko 22 milijuna kuna legalnog novca, zašto nikad ranije nije smogao hrabrosti da kaže da nešto ne valja i da je Most 2016. urgirao da ostane na poziciji člana Uprave, a ustvrdio je i da je cijena njegovog dolaska na vijeće dva milijuna kuna.

Nakon više upadica predsjednik Vijeća Grmoja udaljio je Zekanovića sa sjednice te je odredio stanku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!