Predsjednik i premijer različito tumače zaključke Europskog vijeća

24.06.2022.

19:21

Autor: Iva Magušić Dumančić/Dnevnik/IMS/HRT

Zoran Milanović i Andrej Plenković

Zoran Milanović i Andrej Plenković

Foto: HRT / HTV

Zaključke Europskog vijeća drugačije tumače predsjednik Republike i premijer. Predsjednik Zoran Milanović odnos Bruxellesa prema BiH nazvao je političkom tragedijom, a premijera Andreja Plenkovića izdajnikom. Premijer je za politiku koju vodi predsjednik rekao da je štetočinska.


Bezobrazni cinizam i politička tragedija, tako predsjednik Republike opisuje ostanak BiH u čekaonici za kandidaturu za članstvo u Europskoj uniji. Glavni krivac - premijer.

- Ovo je hrvatska politička tragedija i nije zadnji čin. Ovo je... on sramoti Hrvatsku, ne samo da sramoti Hrvatsku, ovo nije čin veleizdaje. Ali ovo je izdaja, ovo je jedna hladna, cinična, sadistička izdaja u kojoj se ljudima koji pate cinički objašnjava da im se ustvari pomaže, kazao je Zoran Milanović, predsjednik Republike.

Svojim političkim djelovanjem Hrvatima u BiH Milanović samo odmaže, uzvraća premijer.

- Ja mislim da je veleizdajnik onaj koji odlazi Komšiću u kampanju u Sarajevo i koji je poticao nekoga za koga Hrvati, zna se da nisu glasali ni tada, a većinom neće ni sada, da postane član Predsjedništva. To je bio on, to nisam bio ja. Radio je direktno na štetu hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini, izjavio je Andrej Plenković, predsjednik Vlade. 

Poseban trn u oku predsjedniku je visoki predstavnik u BiH, koji je i danas od njega dobio porciju uvreda.

- On se kad god treba mača laća i lati i povlači iz korica svoje tzv. ovlasti, intervenira u sustav financiranja izbora. Ne donesu se neka pravila o financiranju izbora, dakle izbora u stvari nema. Tko se pojavi, tko iskoči iz padobrana, visoki predstavnik. Dakle, očito postoje kriteriji koje mu netko šapće, rekao je Milanović.

Nije jedini koji mu se posljednjih mjeseci našao na nišanu. Nije štedio predsjednike Europske komisije, Europskog vijeća, predstavnika SAD-a. Politička šteta koju time čini nemjerljiva je, kaže premijer.

- Rezime te štetočinske politike je toliko velik da nam treba jedna ogromna metla, bager, da svo to smeće koje on baca na reputaciju Hrvatske, odnesemo, pospremimo i damo negdje čak ne u recikliranje, nego da negdje duboko u neko sklonište zakopamo i zabetoniramo, izjavio je Plenković.

Za šefa hrvatske diplomacije, koji je sinoć rekao da BiH ne može biti kandidat jer je disfunkcionalna država, predsjednik nije birao riječi.

- Plenković je čovjek koji ispire mozak. Ovaj je spreman na to da mu ispire mozak. Pranje, predpranje i onda upali puni program i taj mali mozak završi u centrifugi. On to ne može izdržat, sve se raspadne. On je u stvari i glup, rekao je Milanović.

- Ministar Gordan Grlić Radman rekao je stvari koje su točne. Mi smo prije nekoliko mjeseci imali situaciju da jedan narod i njihovi politički predstavnici bojkotiraju institucije BiH, da se Vijeće ministara nije sastalo u jednoj godini nego šest puta, da se proračun nije usvojio, da postoje brojne institucionalne plagade, izjavio je Plenković.

Premijer odbacuje predsjednikove optužbe i ističe da je Vlada maksimalno angažirana kako bi se pomoglo BiH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!