Postignuća Mariću se ne poriču: "Trčao je brže od drugih ministara"

06.07.2022.

19:09

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/P.F./HRT

Zdravko Marić odlazi iz Vlade

Zdravko Marić odlazi iz Vlade

Foto: Dnevnik / HRT

Zdravko Marić, dugovječni ministar financija, ali i potpredsjednik Vlade, kreće novim putem. S visokih funkcija odlazi na vlastiti zahtjev. Objašnjenje se čeka - o razlozima se za sada tek nagađa. Vladini koalicijski partneri opisuju ga kao jednog od najuspješnijih ministara. Oporba ocjenjuje - riječ je o neozbiljnom odlasku ministra financija u vrijeme ozbiljnih ekonomskih izazova. Kandidat za nasljednika je profesor sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Marko Primorac, koji iskustva u realnom sektoru nema.

Odjeknulo je sinoć poput bombe - ministar financija Zdravko Marić na vlastitu inicijativu odlazi iz Vlade. Konkretni razlozi - i danas nepoznati.

- Drugi put, bit će prilike. Pričat ću vam, rekao je Marić.

Pred kamere je zato stao premijer Andrej Plenković i poručio da mu ne zamjera odluku o kojoj su razgovarali prije nekoliko tjedana, niti je njome uvrijeđen. Ističe - svatko tko želi, može otići sutra.

- Ja se vodim samo tu jednim načelom - svatko tko misli biti član Vlade mora to htjeti 300%, a ne 100% željeti to raditi. On je radio sjajno 6 i pol godina, očito je došlo vrijeme u kojem je on iz svojih razloga odlučio raditi nešto drugo. Ja to poštujem, rekao predsjednik Vlade.

Premijer podsjeća da je upravo zbog Zdravka Marića prije 5 godina razriješio trojicu Mostovih ministara.

- Tadašnji koalicijski partneri, ministra Mosta, dižu ruku protiv svog kolege u Vladi. Istog trenutka je raskinuta koalicija s Mostom. Što smo tad napravili? Radi Zdravka i radi lojalnosti, možemo slobodno reći sad kad gledamo retrospektivno, riskirali smo parlamentarnu većinu, rekao je premijer.

I dok sve zanimaju razlozi Marićeva odlaska i planovi za budućnost - on bi pred kamere trebao sutra. Koalicijski partneri - iznenađeni, ali daju mu podršku.

- Mislim da je dobro sve napravio, dakle, ako je osjetio da se potrošio, da nema više izazova jer je sve ambicije ispunio, održao je zadnjih 6 i pol godina stabilno financijski sustav u Hrvatskoj, rekao je Dario Hrebak, predsjednik HSLS-a.

Oporbi je sporan trenutak odlaska. Sve se, kažu, događa u jeku posljednjih priprema za uvođenje eura, dok s druge strane inflacija na prestaje rasti. No, postignuća mu ne poriču.

- Ja mislim da je on radio dobar posao, da je bio najbolji ministar u Vladi Andreja Plenkovića, da iza sebe ima rezultate. Trčao je brže što trče drugi ministri, smatra Boris Lalovac, Klub zastupnika SDP-a.

- Uvjeti zaduživanja su puno gori nego što su mogli biti. Tako da i sam ministar imao je puno propusta u radu, znam da mu je bila vrlo nezahvalna situacija, izjavio je Stjepo Bartulica, predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta.

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca - riječi hvale.

- Moram reći da je ministar Marić bio vrlo pristojan sugovornik, vrlo komunikativan, da su neki naši prijedlozi i nailazili na razumijevanje, rekao je Damir Zorić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca. 

Kandidat za novog šefa resora financija je profesor zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Marko Primorac - nestranački kao što je bio i Marić. Dobio je jednoglasnu potporu i HDZ-a i vladajuće većine.

- Mislim da će i sa svojim međunarodnim iskustvom i sa svojim iskustvom akademske zajednice, ali i ranije kao 2 godine gospodarski savjetnik bivše predsjdnice Republike Kolinde Grabar-Kitarović u razdoblju 2018.-2020. vrlo brzo pohvatati konce. Marko ima trenutno COVID, pričekat ćemo par dana i negdje tamo sredinom idućeg tjedna otići u Hrvatski sabor, rekao je premijer Plenković.

I ondje tražiti potporu većine. A iz oporbe, ali i redova koalicijskih partnera - početno zrno sumnje.

- Razumije, ali to mu je, čini mi se, uža struka, ne, javne financije ili ovako nešto, ali jedna stvar je je čitati o nogometu, a druga stvar je igrati nogomet, smatra Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke - Reformista.

Nema utakmica u nogama, nema iskustva u realnom sektoru.

- Svatko može nastaviti neki posao, pitanje je koliko će ga kvalitetno obavljati. Međutim, nije sada situacija, u ovoj situaciji nestabilnosti da se mijenja ministar financija, istaknula je Sandra Benčić, predsjednica Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka.

Premijer je, pak, uvjeren da je Primorac izabran kao pravi čovjek u pravom trenutku.

- Sve će biti dobro. Vidjet ćete da je Marko Primorac sjajan, pametan, elokventan, razumije temu, brzo će se prilogoditi, poznaje ljude u Ministarstvu financija. Kao što je i Zdravko stekao reputaciju svojim radom, tako će to učiniti i Marko Primorac, naglasio je Plenković.

Do 15. srpnja, poručuje premijer, novi bi ministar trebao biti izglasan u Saboru. A uskoro bi se trebalo i znati tko će umjesto Marića preuzeti potpredsjedničko mjesto u Vladi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!