21:58 / 21.12.2021.

Autor: Jagoda Bastalić/Labirint/P.F./HRT

S obitelji Matić na Banovini nakon godinu dana - manje nade i optimizma

Kuća i farma Marijane i Vinka Matića

Kuća i farma Marijane i Vinka Matića

Foto: Labirint / HRT

Godina je dana od razornog potresa na Baniji, vrijeme je za ponovni obilazak stradalih. Ekipa emisije HTV-a Labirint išla je istim cestama, razgovarala s istim ljudima. U priči ima manje nade i optimizma nego što je bilo nekoliko dana nakon potresa.

Novinarska ekipa HRT-a u siječnju 2021., nekoliko dana nakon potresa na Banovini, posjetila je Marijanu i Vinka Matića. Njihova kuća i farma svinja potpuno su stradali u potresu. Izgubili su sve, postojala je nada u oporavak.

Gotovo godinu dana poslije ekipa HRT-a došla je u posjetu na isto mjesto.

- Godinu dana kasnije na istom smo mjestu, recite mi što je bolje ili gore, upitala je novinarka HRT-a Jagoda Bastalić stradalnika Vinka Matića.

- Borili smo se, no međutim mislim da smo pogriješili što nismo onda to prodali, makar i onim najtanjim nakupcima. Naravno, to je što bi bilo kad bi bilo. Možda sam mogao i na ljeto sam više fizički raditi na ovome. Upornost nas je navela da vratimo ovdje blago, ljetos se nešto prasilo, mnogo je toga uginulo zbog vrućina, zbog neimanja hrane, čak da budem iskren, ima i dugova, za hranu, rekao je iskreno Vinko.

- Znači vaš trenutno najveći problem je da te svinje koje imate, da ih netko otkupi, upitala ga je novinarka.

- Ja mislim da je to najveći, onda vjerojatno bi u Novoj godini, poslije ove zime, bili i pametniji, odmorniji i psihički i fizički pa bi onda mogli i svojim rukama, rekao je Vinko.

Počelo se graditi, ali nije dovršeno.

- To su stari temelji, ali to je jedna trećina od bivših temelja. Znači sve na starim temeljima, gradi se farma. 

Na pitanje kako se to sagradilo Vinko odgovara 70% sami.

- 30% su mi pomogli prijatelji, neko fizički pomagajući, a neki financijski, dobre duše koje se ne žele oglašavati, objasnio je.

Država mu nije dala ništa.

- Bio sam u općini, dva-tri puta, jednostavno je riječ - nema. Znači, s općinskog nivoa nema ni čavla, naglasio je.

Rekao je i da ih nitko niti ne obilazi. 

- Tek sam vodu dobio pred mjesec i nešto dana te ovaj mali hidrofor koji ne može..., zastao je Vinko i dodao da je zadovoljan jer su mu uskočili nekoliko puta kad je bila vrućina pa su mi dovezli vatrogasci vodu.

Ali je i istaknuo kako ovako ne ide.

- Silom se ne može, silom se nije nikad ništa ni radilo. Očekivao sam više, ništa više nego toliko da mi je bilo nešto pod krov i ja bih bio prezadovoljan, rekao je skromno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!