Kriza vlasti u Zadru: Gradonačelnik donio odluku o nužnom financiranju

13.01.2023.

Zadnja izmjena 19:50

Autor: Žana Morović Rudić/Dnevnik/HRT/IMS

Zadarsko gradsko vijeće/Arhiva

Zadarsko gradsko vijeće/Arhiva

Foto: Dino Stanin / Pixsell

Zadar potresa kriza vlasti. Nakon što je gradonačelnik Branko Dukić obustavio izvršenje proračuna, a kao razlog naveo nezakonite amandmane oporbe, donio je Odluku o financiranju nužnih rashoda i izdataka, čime je omogućena isplata plaća za oko 800 zaposlenika. Međutim, za Grad važni projekti stat će dok Ministarstvo financija ne procijeni zakonitost amandmana oporbe.Gradonačelnik Zadra Branko Dukić donio je odluku o financiranju nužnih rashoda i izdataka u prvom tromjesečju 2023. godine, čime je osigurana plaća za 800 korisnika gradskoga proračuna.

O tome je u petak izvijestio javnost na konferenciji za novinare u Maloj vijećnici grada Zadra.

- Odluka je stupila na snagu, a njome se osiguravaju plaće djelatnicima svih korisnika gradskog proračuna. I to je zapravo jedina dobra vijest. Suprotno dijelu gradskih vijećnika, kojima je ta odluka rješenje za sve probleme, nažalost, život, proračun i zakon funkcioniraju drukčije. Plaće i ostala materijalna prava idu, a za sve ostalo problem ostaje, rekao je Dukić.

Podsjetio je da financiranje nužnih troškova znači baš to - nužno održavanje vitalnih funkcija grada.

- Problem ostaje i riješiti se može tek zakonitim proračunom, a to je na Gradskom vijeću, istaknuo je.

Rekao je kako je donošenje odluke o financiranju nužnih rashoda i izdataka bilo složeno i izazovno zbog definiranog raspoloživog iznosa u visini četvrtine posljednjeg izvršenog proračuna.

- Nakon što smo pokrili nužne obveze da Grad diše, gotovo sva preostala sredstva usmjerili smo za osjetljive skupine građana, djecu i mlade i postigli smo razinu financiranja kojom se izbjegava taj udarac na njih. Nažalost, u ovoj situaciji nije moguće provesti povećanje plaća planirano u ovoj godini u gradskim ustanovama, vatrogascima, osobnim pomoćnicima u nastavi, rekao je i dodao da je raspoloživi novac gotovo dva milijuna eura manji od realno potrebnoga.

Dukić: Cilj većine u Gradskom vijeću je rušiti mene i HDZ


Podsjetio je kako su predstavnici "nove većine" u Gradskom vijeću ignorirali njegove pozive za povlačenje amandmana i izglasavanje zakonitog proračuna.

- Jasno je kako je većini u vijeću cilj srušiti mene i HDZ. Jasno je i kako za to ne biraju sredstva, pa ni urušavanje čitavoga Grada, iako su svi svjesni toga da ga sami opet izgraditi ne znaju", rekao je Dukić.

Istaknuo je projekte za koje neće biti novca, među kojima su, primjerice, opremanje Centra za mlade i Providurove palače, u kojoj nema novca ni za planirane programe, a bez potpore će ostati i programi 80 udruga u kulturi i 14 udruga u tehničkoj kulturi.

- Turistička sezona ne čeka, EU fondovi ne čekaju, vrijeme leti i godina će brzo proći. Što je previše, previše je, istaknuo je i upitao stoje li i dalje pri svojem stajalištu oni koji su do jučer uvjeravali javnost kako je dovoljno donijeti ovu odluku da bi se nastavilo neometano raditi. Također je istaknuo kako je za Grad Zadar važno da većina u Gradskom vijeću još jedanput preispita svoje odluke.

- Kad to naprave, možemo se vratiti političkom pripetavanju kad i kako žele, ali na ucjene ne mogu pristati, rekao je Dukić i ponovno pozvao većinu da "već sutra održe sjednicu Gradskog vijeća, prekinu agoniju i odblokiraju grad".


U Zadru se ratuje proračunskim amandmanima

U Zadru se ratuje proračunskim amandmanima. Nakon što je potkraj prošle godine prihvaćen proračun, na istoj sjednici Gradskoga vijeća oporba predlaže niz amandmana, za koje HDZ nije dignuo ruku, ali su prihvaćeni - jer u zadarskom vijeću oporba ima većinu. Zatim, gradonačelnik - posljednjeg radnog dana prošle godine - obustavlja proračun - 16 amandmana je, kaže, nezakonito.

- Nikad, ponavljam nikad se nije dogodilo da imamo nezakonit proračun i da funkcioniranje grada dovedemo u pitanje, rekao je Branko Dukić, gradonačelnik Zadra, 30. prosinca 2022.

Plaće su kasnile svima koji osobni dohodak primaju iz gradskog proračuna. Danas su ipak došle na račune vatrogasaca, odgojitelja, gradskih službenika, što je omogućeno Odlukom o financiranju nužnih rashoda i izdataka.

- I to je zapravo jedina dobra vijest, rekao je Dukić.

Loša je vijest, kaže, što grad neće moći započeti brojne razvojne projekte pa je opoziciju pozvao da ispravi proračunske nepravilnosti.

- Još jednom! Jer treba moliti da isprave i omoguće Gradu normalno funkcioniranje.

A oni odgovaraju da gradonačelnik provodi samovolju i nepotrebno blokira grad.

- Jer je zakonito da gradsko vijeće može utjecari na proračun svojim amandmanima. Mi smo to i napravili. Mi nikako nismo mogli znati jesu li oni zakoniti ili ne jer one dublje pozicije mi ne vidimo, rekla je Marjana Botić, Klub Akcije mladih Gradskog vijeća Zadra.

- Ono što se događa u Gradu sada govori o gradonačelniku koji ne poštuje najveće tijelo grada, a to je Gradsko vijeće, kazao je Enio Meštrović, potpredsjednik Gradskog vijeća Zadra/Klub vijećnika grupe birača.

Predsjednik Gradskog vijeća i u ovome vidi dobru lekciju za demokraciju.

- Demokracija se najbolje pročišćava kada dolazi do uskrate nekih financijskih sredstava, ističe Marko Vučetić, predsjednik Gradskog vijeća Zadra.

- Opozicija ima očito dovoljno snage da može raditi ovakvu situaciju s proračunom. Sad je samo pitanje kako će se dogovoriti, kaže Sven Marcelić, sociolog i politički komentator.

A to će ovisiti o proračunskom nadzoru u Ministarstvu financija i rješenju Visokog upravnog suda.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!