Postavljena i peta plutača: još točnije prognoze za pomorce i nautičare

15.07.2022.

22:30

Autor: Žana Morović-Rudić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Meteorološko-oceanografska plutača

Meteorološko-oceanografska plutača

Foto: HTV / HRT

Prognoze za pomorce i nautičare uskoro će biti još točnije. Kod svjetionika Blitvenica, zapadno od otoka Žirja, postavljena je posljednja - peta meteorološko-oceanografska plutača. Nove postaje nabavljene su u sklopu projekta modernizacije meteorološke motriteljske mreže u Hrvatskoj -Metmonik - i omogućit će sveobuhvatniji uvid u svojstva Jadrana.

Palagruža, Molunat, Viški kanal i Kvarner strateški su izabrane lokacije za nove meteorološke plutače. Porinuće posljednje, kod Blitvenice, najzahtjevnije je - jer se trebalo dobro pripremiti za sidrenje - prvi put na dubini od 211 metara. 

- Sidriti na 211 metara nije jednostavno, a ukupna težina svega je 30 tona, govori Mate Perišić, direktor Plovputa.

Jedino ovako moćnim lancima može se osigurati miran rad plutače i kad more podivlja.

- Valja napomenuti da do sada nije bilo kontinuiranog mjerenja valova, oni se samo osmatraju, rekla je Lidija Fuštar, voditeljica službe Pomorski meteorološki centar Split. 

Podmorski dio plutače, s tankim osjetnicima, zaronjen na dubinu od 150 metara, mjerit će strujanje mora. 

- Na kruni postoje meteorološki instrumenti koji su za mjerenje brzine i smjera vjetra, za mjerenje vidljivosti, onda imamo osjetnik za mjerenje globalnog sunčevog zračenja, govori Stjepan Ivatek-Šahdan, načelnik Sektora za projekte Europske unije, međunarodne projekte i informiranje DHMZ-a. 

- Prvi put ćemo dobro izmjeriti naš Jadran. Do sada smo mislili da je lijep, ali s ovim mjerenjima bit će još ljepši, naglašava Dijana Klarić, voditeljica službe Regionalni centar za Jadran, DHMZ.

Prognoze pomorske službe
bit će mnogo preciznije, što će pridonijeti većoj sigurnosti pomorskog prometa.

- S tim ćemo olakšati traganje za ljudima ili pratiti zagađenje ako se događa na Jadranu, naglašava Branka Ivančan-Picek, ravnateljica DHMZ-a.

Jer s novim sustavom imamo najbolju nacionalnu mjeriteljsku mrežu na Mediteranu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!