Strani policajci na našoj obali pun pogodak za sigurnost turista

26.07.2022.

07:00

Autor: Žana Morović Rudić/Dnevnik/HRT

Strani policajci u Zadru

Strani policajci u Zadru

Foto: Filip Matijević / Radio Zadar

Turisti ne biraju samo lijepa nego i sigurna odredišta, pa je tijekom sezone, jedna od najvećih zadaća hrvatske policije upravo sigurnost. U tome im pomažu i kolege iz inozemstva. Projekt međunarodne policijske suradnje počeo je u Zadru prije 15 godina i pokazao se kao pun pogodak. 

Zadarskim policajcima, ovoga je ljeta, u ispomoć stiglo desetero kolega.

- Mislim da je Hrvatska sigurna zemlja za odmor. Na ispomoći sam drugi put i smatram da je ova suradnja itekako potrebna. Pridonosimo učinkovitijoj komunikaciji s turistima, rekao je Piotr Filar, policajac iz Poljske.

- Kolege su odlični, lijepo su nas dočekali, rekao je Patrik Juric, policajac iz Austrije.

Osim policajaca iz Austrije, Poljske i Mađarske, Zadrom će patrolirati i dvojac iz Kine.

- Dobar dan, ja sam Mile iz Kine, fala lipa, rekao je Li Beijun, policajac iz Kine.

Lani je bio na ispomoći na Plitvičkim jezerima, pa su ga hrvatski kolege brzo prozvali Mile, a kolegicu Luce.

- Jako simpatično, Luce, rekla je Zhang Lulu, policajka iz Kine.

Vrlo je ozbiljna kad je riječ o službi.

- Ovdje smo da bismo štitili goste iz Kine, ali i prevenirali kriminal. Pa će koristi imati i vaši stanovnici i drugi turisti, dodala je Lulu.

S obzirom na to da je najveća gužva u starom dijelu Zadra, policija je otvorila Područni ured Poluotok - tako će biti pristupačniji i gostima i stanovnicima stare gradske jezgre.

- Kad usporedimo ove prethodne dvije godine, nije došlo do nekakvog povećanja broja štetnih događaja i kažnjivih radnji. Čak smo ispod te razine u odnosu na lani, rekao je Anton Dražina, načelnik Policijske uprave Zadar.

Zadarski policajci uskoro će imati još jednog pomagača. Max je predodređen za napad i obranu, samo najprije mora proći - dresuru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!