Hoće li se i kada premijer i predsjednik sastati na sjednici VNS-a?

05.05.2022.

19:29

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Zoran Milanović i Andrej Plenković

Zoran Milanović i Andrej Plenković

Foto: Milan Sabic / HRT

Nižu se reakcije nakon što je jučer predsjednik premijeru poslao dopis u kojem predlaže sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost i kao razlog naveo opasnost da Hrvati u Bosni i Hercegovini neće moći birati svoje predstavnike u tijela vlasti. Dok se čeka odgovor premijera, oporba ima različita stajališta, a u HDZ-u ističu - premijer je sjednicu predlagao još prije 70 dana.


Predsjednik i danas inzistira na rješavanju situacije s izbornim zakonom u Bosni i Hercegovini. Ne postigne li se rješenje političkim pritiskom kroz NATO, podržat će, tvrdi, Hrvatski narodni sabor ako odluči krenuti u proceduru nove teritorijalne organizacije.

Upitan bi li raspisao da Čović bude predstavnik hrvatskog naroda, predsjednik Republike Zoran Milanović kaže: 

- Svejedno mi je to, potpuno svejedno. I Dodik isto tako, dapače, kod Dodika vidim opasnost, njega napadaju karadžićevci i mladićevci. Visoki predstavnik, neki Švabo nepoznatog imena, ima ovlasti. Ovo kažem namjerno derogatorno jer se tako ponaša. I sad će doći predsjednica Europske komisije, što, smijati nam se u lice? To je Plenković sredio. Pa, daj, vijenac neka pošalje na groblje, i tako je sve gotovo već.

Upravo je s Ursulom von der Leyen o pitanju Bosne i Hercegovine premijer razgovarao u Varšavi. Ista tema i tijekom razgovora s Charles Michelom.

- Ja sam ponovio stav Hrvatske kako nije dobro da su izbori raspisani, a da se u međuvremenu nije postigao dogovor i konsenzus političkih stranaka o reformi izbornoga zakona kako bi Hrvati bili ravnopravni u Bosni i Hercegovini. To je pozicija koju mi zagovaarmo godinama konzistentno, stalno, čvrsto i mislim da je i našim sugovornicima jasno da ova situacija u koju se ide sada, nakon ove jučerašnje odluke, nije dobra niti korisna za funkcionalnost Bosne i Hercegovine i mi ćemo razgovore na tu temu s njima i dalje nastaviti, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Želio je premijer s predsjednikom razgovarati na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost još krajem veljače, no predsjednik to nije prihvatio. Svoj je, pak, dopis s prijedlogom za sazivanje sjednice premijeru uputio jučer zbog situacije u Bosni i Hercegovini.

Svoj je, pak, dopis s prijedlogom za sazivanje sjednice premijeru uputio jučer zbog situacije u Bosni i Hercegovini.

- Prije dva mjeseca je Plenković predložio da se nađemo radi rata u Ukrajini. Uvijek mi možemo naći neki razlog, ali Vijeće za nacionalnu sigurnost nije operativno tijelo. Ono ad hoc reagira u slučaju nekakve velike prijetnje Hrvatskoj. Rat u Ukrajini to nije. I ne daj Bog da učinimo da postane. Ovo što se sada događa u Bosni i Hercegovini je akutno, akutno je postalo zbog toga što je kronično netretirano. I sad se moramo naći, rekao je Milanović.

U HDZ-u ističu - premijer je taj koji će donijeti odluku i podsjećaju da je prijedlog za sazivanje sjednice, kao inicijator, predsjedniku poslao još prije 70 dana.

- Od tada imali smo i rat u Ukrajini, koji je krenuo 24. veljače i pad drona. Dakle, puno možda i bitnije stvari koje su se desile, koje su iziskivale takvu sjednicu i gdje mislim da je trebalo reagirati. Ako sazivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost na dan početka rata u Europi nije potrebno, ja ne znam što je, rekao je Marko Pavić, Klub zastupnika HDZ-a.

O potencijalnom održavanju sjednice - u oporbenim klubovima različita stajališta.- Pitanje opstojnosti Hrvata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini najvažnije je sigurnosno i političko pitanje.

- To je meni razlog za itekakav alarm i za sve moguće sjednice, od Vijeća nacionalne sigurnosti pa dalje, rekao je Božo Petrov, predsjednik Kluba zastupnika Mosta.

- Mi smatramo da je pitanje izbora u Bosni i Hercegovini i situacije u Bosni i Hercegovini, naravno, pitanje nacionalnog interesa Republike Hrvatske, ali nije pitanje nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske. O tom pitanju smatramo da ne bi trebalo sazivati sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, rekao je Bojan Glavašević, Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka.

Nizala je oporba i kritike na račun Vlade tvrdeći da su dosadašnji potezi bili mlaki i da bi Vlada za Hrvate u Bosni i Hercegovini trebala snažnije lobirati u međunarodnim institucijama.

- Mislim da oporba tu apsolutno nema ni legitimitet ni legalitet govoriti o tome kada oni nisu napravili ništa. Što je Milanović kao predsjednik, kao premijer napravio? Kada je bio premijer, znamo, dolazio je na skupove Komšiću, rekao je Pavić.

Hoće li se i kada premijer i predsjednik sastati na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost - odluka tek treba biti donesena.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!