Hrvatska i Francuska potpisale važne ugovore; Rafalei nadlijetali Zagreb

25.11.2021.

19:15

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Macron u Zagrebu

Macron u Zagrebu

Foto: Patrik Macek/Marko Lukunić/SanjinStrukić/Luka Stanz / PIXSELL

Drugoga dana službenog posjeta Emmanuela Macrona Hrvatskoj u Banskim su dvorima potpisani ugovori zbog kojih je francuski predsjednik i stigao u našu zemlju. Zahvaljujući strateškom partnerstvu s Francuskom, Hrvatskoj se otvaraju mnoga vrata, a nabavom milijardu eura vrijedne eskadrile borbenih zrakoplova obrambena sposobnost hrvatske vojske bit će podignuta na znatno višu razinu.


Uz stisak ruke i srdačnu dobrodošlicu, francuski je predsjednik na Pantovčaku dočekan - uz najviše državne počasti.

Emmanuel Macron i Zoran Milanović susreli su se s pilotima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji će proći obuku za upravljanje francuskim Rafaleima, a zatim su razgovarali - u četiri oka.

- Radujem se svemu ovome. Ovo je za Hrvatsku u nekim stvarima mali novi početak. Naravno, ostajemo euroatlantska zemlja. Naša vojna suradnja sa SAD-om bila je i bit će, ali ovo je ustvari jedna ozbiljna promjena kojoj se radujemo, rekao je Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske.


- Ovaj današnji državni posjet i partnerstvo podignut će našu bilateralnu vezu na višu razinu u području obrane, Rafaleima, ali i suradnjom naših vlada koja će učvrstiti tu vezu, rekao je Emmanuel Macron, predsjednik Francuske Republike.

Francuskog je predsjednika Zatim dočekao premijer Plenković i, to uz Spomenik domovini.

Ondje su položili vijenac u spomen na sve poginule u Domovinskom ratu, što je bila Macronova želja.

Susret su nastavili u Banskim dvorima, gdje se francuski predsjednik upisao u Zlatnu knjigu, a zatim razgovarao s premijerom Plenkovićem.

Kao vrhunac posjeta - potpisan je Sporazum o strateškom partnerstvu, od politike i gospodarstva do obrazovanja i kulture.

Ministri obrane Mario Banožić i Florence Parly stavili su, pak, potpise na ugovor o kupnji 12 francuskih Rafalea.

- Snažimo sposobnosti Hrvatske vojske, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Dobivamo najmodernije zrakoplove. Kupnja aviona u strateškom smislu za Hrvatsku je doslovno ono što nazivamo "game changer". Dobit ćemo sposobnost kakvu dosad nikad nismo imali. Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, naši piloti, cijela Hrvatska vojska imat će na raspolaganju takve avione kakve od juga Njemačke pa do Grčke nema nitko na ovom prostoru, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

- Ovaj ugovor ima povijesnu važnost. Bit će to temelj duge suradnje i strateške sinergije dviju zemalja. Ovo je za Europsku uniju prvi važan korak u smjeru europske obrane. Jamči nam zajedničku sigurnost i hvala vam na tom izboru. Vidimo da nam se pogledi podudaraju, ovo je dokaz prijateljstva naših dviju zemalja. Zbog toga ćemo nastaviti suradnju na bilateralnom planu, rekao je Macron.

Francuska, koja od 1. siječnja preuzima predsjedanje Vijećem Europske unije, podupire ulazak Hrvatske u Schengen.

- Kao prvo, Hrvatska je spremna za Schengen, to je pokazala, poštovala je proces. Hrvatska je potvrdila da ima čvrstu organizaciju i da je sposobna zaštititi svoje granice, vanjske granice Unije, u borbi protiv krijumčarenja, rekao je Macron.

Razgovaralo se i o izbornom zakonu u Bosni i Hercegovini.

- Objasnili smo pozicije Hrvatske i nadamo se da ćemo u predstojećim tjednima i mjesecima iznaći rješenje koje bi pomoglo u reformi izbornog zakona, tako da se u Bosni i Hercegovini na pravičan način biraju legitimni predstavnici političkih stranaka koji reprezentiraju sva tri naroda, onako kako je dogovoreno u Daytonsko-pariškom mirovnom sporazumu, rekao je Plenković.

Macronov dolazak, slažu se svi, otvorio je novu fazu odnosa dviju država.

A kruna povijesnog posjeta bio je prelet dvaju francuskih Rafalea - uskoro novih čuvara hrvatskog neba.


Ugovor o nabavi borbenih zrakoplova Rafalea bio je u središtu pozornosti posjeta Emanuela Macrona Hrvatskoj. No, Francuska bi ubuduće trebala biti snažan saveznik našoj zemlji u ostvarivanju još dvaju strateških ciljeva, ulasku u Schengen i Eurozonu.

- Hrvatska je zatražila i dobila potporu Francuske za ulazak u Schengen i Eurozonu. Predsjednik Macron rekao je da smo se pokazali sposobnima u zaštiti vanjskih granica EU-a. Ta potpora dodatno dobiva na značenju jer Francuska početkom 2022. preuzima predsjedanje Vijećem EU-a, a očekuje se da će upravo tada Europsko vijeće dati konačnu odluku o primanju Hrvatske u Schengen. Kad je riječ o nabavci zrakoplova, preleti Rafalea izgledali su impresivno i moram reći da nitko nije ostao ravnodušan. No Hrvatska je dobila mnogo više, naša obrana je podignuta na višu razinu. Hrvatska je dobila mogućnost učinkovitog nadzora čitavog svog teritorija. Ugovorom je obuhvaćena i nabava simulatora leta, obuka pilota i tehničara, modernizacija i prilagodba vojnog djela zračne luke. Tu je i Sporazum o strateškom partnerstvu kojim su postavljeni temelji za daljnje jačanje bilateralnih odnosa obrambene i gospodarske suradnje, suradnje na području znanosti, kulture i uprave, rekao je Gordan Žvanović za večernji Dnevnik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!