Hrvatska obilježava Dan državnosti: Spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora

19:30 / 30.05.2022.

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Obilježavanje Dana državnosti

Obilježavanje Dana državnosti

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Hrvatska obilježava Dan državnosti, u spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. Time su stvoreni temelji ponovne uspostave hrvatske državnosti.

Ovako se u Hrvatskom saboru, prije 32 godine, pisalo jedno od najvažnijih poglavlja hrvatske povijesti.

- Kao što sam vjerovao da će hrvatski narod reći svoju zrelu riječ na prvim demokratskim izborima, još sam čvršće uvjeren da će on znati i moći pod vodstvom svoga istinskoga predstavništva, izgraditi život dostojan slobodnih ljudi u svojoj jedinoj, napaćenoj, ali svetoj domovini, rekao je Franjo Tuđman, prvi predsjednik Republike (30. svibnja 1990.).

Danas, kod Spomenika domovini - vijenac je položio predsjednik Sabora Gordan Jandroković sa zastupnicima, kao i premijer Plenković s ministrima.

- Zaokružen put, tri ključna, vitalna desetljeća za hrvatski narod. Ostvarene su sve strateške nacionalne zadaće i članstvo u Europskoj uniji i članstvo u Sjevernoatlantskom savezu, na pragu smo schengenskog prostora, na pragu europodručja. Ovoga ljeta i službeno će biti otvoren Pelješki most, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

- Danas su pred nama su novi izazovi. Vrijeme je, isto tako, zahtjevno, traži od nas i odgovornost i ozbiljnost i političku mudrost. Iz ovog primjera koji danas gledamo u Ukrajini i ta strašna ruska agresija pokazuje nam koliko je važno imati organiziranu državu, rekao je Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora.

Svetu misu za domovinu predvodio je kardinal Josip Bozanić.

Pozvao je na jačanje zajedništva, mira i napretka, kao i na odgovornost za javni govor.

- On ima i posljedice na odgoj, na prihvatljivost grubosti i verbalnoga nasilja, koje lako prijeđe u fizičko nasilje, rekao je Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup.

Ni na misi, ni na polaganju vijenaca nije bio predsjednik Zoran Milanović.

Sinoć nije došao ni na svečani koncert u Hrvatskom narodnom kazalištu iako je bio pozvan.

- Ovo je Dan državnosti, kojeg svi trebaju poštovati temeljem zakona koji je donio Hrvatski sabor, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

- Ne da mi se danas zaista govoriti o toj temi. Normalno je da postoje svjetonazorske razlike, stranačke razlike, međutim, moramo ih znati prevladati, rekao je Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora.

- Pozvan je kao predsjednik Republike svuda. Zašto je zauzeo taj stil i gard, morat ćete pitati njega. Meni je iskreno žao zbog toga, rekao je Mario Banožić, ministar obrane.

- Nažalost, imali smo podjele te koje su trajale predugo i mijenjanje datuma, rekao je Nikola Grmoja, Most.

- Mislim da bi bilo dobro, kad je već određeno da ovaj datum bude dan kad slavimo svoju državnost da i predsjednik Republike sudjeluje i da priznaje datum, rekao je Stjepo Bartulica, Domovinski pokret.

Na različite je načine Dan državnosti obilježen diljem zemlje - uz konjički maraton, zastave na pročeljima i odavanja počasti braniteljima.

- Znači mi jako puno. Znači ostvarenje povijesnih težnji našeg naroda, rekla je Ana Marija Dobronić, Zagreb.

- Hrvatska je naša država, moramo je obilježavati, pogotovo ovakve spomendane, rekao je Stipan Trogrlić, Bjelovar.

- Kako ona pjesma kaže, od Dunava do Jadrana, ja Hrvatsku volim, kazao je Milan Uremović, Vukovar.

Čestitku je uputio i ukrajinski veleposlanik.

- Zahvaljujem Republici Hrvatskoj na snažnoj podršci Ukrajini jer Hrvatska zna što je braniti svoju državu, rekao je Vasilj Kirilič, ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj.

Branila se uz veliku žrtvu, posebno onih koji su za domovinu dali život.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!