Vladin paket mjera za ublažavanje rasta cijena

09.03.2022.

20:13

Autor: Dijana Kovaček/Dnevnik/HRT/IMS/Hina/J.L.

Izmjene PDV-a

Izmjene PDV-a

Foto: HTV / HRT

Vlada je usvojila i poslala u saborsku proceduru ranije predstavljeni paket mjera za ublažavanje posljedica rasta cijena energenata, vrijedan više od 4,8 milijardi kuna. Usvojen je i cijeli niz odluka koje pomažu građanima i poduzetnicima nositi se sa skokom cijena goriva. Usto, odlučeno je i povećati robne zalihe pšenice i drugih strateških roba.


Rat i inflacija ostavit će posljedice na svjetsko pa tako i na hrvatsko gospodarstvo, stoji u izvješću MMF-a dostavljenom Vladi. U njemu ističu i neočekivan gospodarski rast u prošloj godini.

- Dakle, MMF je konstatirao da smo 2021. ostvarili vrlo impresivan oporavak od pandemije, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Vladin paket mjera za ublažavanje rasta cijena vrijedan je 4,8 milijardi kuna, sveobuhvatan je i potpuno na tragu europskih preporuka.

- Vjerujem da na ovaj način pokazujemo da su mjere i politike koje poduzimamo potpuno uključene u ono što se događa i globalno i na razini Europe i da donosimo odluke koje su korisne za građane a prilagođene su najboljim rješenjima koje se nude, dodao je Plenković.

A te su mjere brojne. Snižava se od 1. travnja PDV na meso, povrće, voće, maslac, jaja, higijenske proizvode, plin... 

- U ovom konkretnom slučaju oko PDV-a je procijenjeno na 2,1 milijardu kuna, rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Ublažavanje rasta cijena plina obuhvaća i izravne naknade ugroženim kupcima i poduzetnicima.

- Subvencioniranje krajnje cijene opskrbe plinom iz kategorije kućanstvom u ukupnom iznosu do 600 milijuna kuna te za kupce poduzetnike koji su mikro, mali i srednji pod u iznosu do 600 milijun kuna, kazao je Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Rast cijena energenata umirovljenicima će se ublažiti jednokratnim iznosima.

Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, ističe da će iznos ovisiti o visini mirovine i bit će isplaćen u rasponu od 400 i 1200 kn.

Vlada je prihvatila i odluku o skorom puštanju na tržište obveznih zaliha naftnih derivata.

- Ovom odlukom predlaže se puštanje 22.000 tona dizelskog goriva na tržište, kaže Ćorić. 

Poljoprivrednicima će se sufinancirati mineralno gnojivo, a ribari će dobiti više novca zbog skoka cijena plavog dizela.  

- Mjera se financira državnim proračunom i vrijedna je 75 milijuna kuna, izvijestila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Nabavljaju se zalihe pšenice i druge strateške robe.

- Rezerve pšenice trenutno su u silosima dovoljne za 2 mjeseca potrošnje u preradi, a mi smo današnjom odlukom o izvanrednoj nabavi odlučili te rezerve nadograditi, dodala je Vučković.

Hrvatska proizvodnja pšenice veća je od naših potreba pa neće biti zabrane izvoza, ali će, kaže ministrica, Vlada voditi brigu o sigurnosti opskrbe. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!