Još se ne zna tko je lansirao letjelicu na Zagreb i zašto

14.03.2022.

19:50

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/P.F./HRT

Besposadna letjelica

Besposadna letjelica

Foto: Slavko Midzor / Pixsell

U tijeku je istraga o padu besposadne letjelice koja se u četvrtak srušila u Zagrebu. Još se ne zna tko ju je lansirao i zašto. Ministar obrane Mario Banožić izjavio je da je nosila aviobombu, a danas je njegov savjetnik rekao da je bomba sadržavala 40 kilograma eksploziva. O padu letjelice oglasio se i predsjednik Zoran Milanović koji je najavio da će tražiti da se počne graditi sustav protuzračne obrane.


Na mjestu pada letjelice jutros kamioni i građevinski strojevi.

Krater je zatrpan, ali razbijena stakla na parkiranim vozilima i dalje podsjećaju na incident koji se dogodio u četvrtak navečer. Nakon evakuacije, studenti su ponovno u domu.

- Trenutno je situacija da su se svi vratili u svoje domove, nema više evakuacije, to je bilo jučer, malo onako iz vedra neba, i prekjučer, rekla je studentica Maša Jakić.

- Prespavao sam kod prijatelja na Cvjetnom i to je to. Sad nema nikakvih oštećenja, nema ništa i mirno je, istaknuo je student Jakov Mesić.

Nakon što je jučer ministar obrane Mario Banožić istaknuo da su pronađeni dijelovi aviobombe, njegov savjetnik danas je dodao još detalja.

- Po svemu onome što sada znamo, riječ je o aviobombi ruske proizvodnje koja je imala težinu od 120 kilograma, s tim što je u tih 120 kilograma bilo oko 40 kilograma eksploziva. Ta bomba je prilikom penetracije, zabijanja letjelice, eksplodirala ispod zemlje, rekao je savjetnik ministra obrane Željko Živanović.

Na Pantovčaku se jutros predsjednik Zoran Milanović sastao s vrhom Hrvatske vojske i sigurnosno-obavještajnih agencija. I nakon sastanka pozvao Vladu da osigura sredstva za jačanje hrvatske protuzračne obrane.

- Tražim da se u najkraćem roku nađu sredstava i način. Sada je pravi trenutak i to brzo, ne hitno, jer vjerojatno se ovako nešto više neće dogoditi. Vidjeli smo sve nedostatke koji postoje i činjenicu da se možemo osloniti na NATO, ali da te vrste odluka donosimo mi, rekao je Milanović.

Predsjednik pritom odbacuje da bi rješenje za protuzračnu obranu bio američki sustav Patriot.

- Ljudi koje smo do jučer bezobrazno odbijali, kada su nam nudili poklon, bi nam trebali dati sada Patriote. Recite, tko će raditi na Patriotima? Kondukteri ZET-a? Nije moguće. To su bajke. Neka ih žicaju neke nosače aviona, poručio je predsjednik članovima Vlade, a zamjerki ima još.

Pozivam i druge koji se obraćaju medijima, ispred grabe svakih 15 minuta, da to ne rade, a naročito da ne idu tamo bez potrebe jer tamo nisu trebali biti ni u subotu. Molim sve koji imaju operativno-tehnička saznanja iz istrage da o tome šute, naglasio je Milanović.

Zbog istog razloga, elemente istrage predsjednik nije želio komentirati kao ni pitanje je li doista riječ o aviobombi. Javnost, naglašava, može biti mirna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!