Karlovac: Radovi na obnovi kanalizacijske i vodovodne mreže

18:39 / 09.06.2022.

Autor: Tanja Kuturovac/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Radovi na obnovi vodovodne mreže

Radovi na obnovi vodovodne mreže

Foto: Tanja Kuturovac / HRT

Na području Karlovca i Duge Rese traje izgradnja vodokomunalne infrastrukture vrijedna više od 400 milijuna kuna. Gradske je vijećnike na današnjoj sjednici, među ostalim zanimalo, kako se nositelj projekta, tvrtka Vodovod i kanalizacija, snalazi sa sve češćim prigovorima mještana na posljedice radova; prašinu, oštećenje prometnica i česte nestanke vode.

Radovi na projektu obnove kanalizacijske i vodovodne mreže odvijaju se na širem području grada. Na Gornjem Mekušju i Kamenskom mještane ne smeta samo prašina, već i česti nestanci vode. Posljednji prekid vodoopskrbe trajao je 7 dana.

- Prekjučer je stigla voda. Nije bilo vode ili je išla tako da jednostavno se nije mogla koristiti. Nije se mogla koristi perilica za rublje, govori Predrag Pavlačić, gradski vijećnik (HSS).

- Kvar je prouzročio izvođač radova. Nama je odmah javljeno u vodovod, naše ekipe su odmah izašle na sanaciju, nisu mogli odmah pronaći kvar pa je to potrajalo, istaknula je Katarina Malenica, direktorica tvrtke Vodovod i kanalizacija Karlovac.

Radovi na obnovi državne ceste 6 davno su završili, no posljedice još nisu sanirane. Najviše se to odnosi na okolne prometnice koje su služile kao obilazni pravci.

Troškovi obnove tih prometnica iznose više od 5 milijuna kuna. Hrvatske ceste su to odbile financirati. 

- Sigurno da ćemo morati u rebalansu sami pronaći neka sredstva da bi veća oštećenja mi sami sanirali, naglašava Damir Mandić, gradonačelnik Karlovca.

Vijećnika Nove ljevice Dimitrija Birača zanimalo je kako će se grad postaviti u vezi sa slučajem zataškavanja vršnjačkoga nasilja u Osnovnoj školi Grabrik.

- Ravnateljica već neko vrijeme na vijeću roditelja malo bahato medijima šalje poruku da je sve u potpunosti u redu, da nema nikakvih nepravilnosti, govori Dimitrije Birač, gradski vijećnik (Nova ljevica).

Grad je prije dva dana dobio nalaz prosvjetne inspekcije kojom je potvrđeno da škola nije pravodobno reagirala prema institucijama ni prema roditeljima.

- Ministarstvo znanosti i obrazovanja u konačnici, u ovakvim slučajevima daje nekakav konačan pravorijek. Što će se dalje događati nije u nadležnosti grada Karlovca, govori gradonačelnik.

Slučaj istražuje i općinsko državno odvjetništvo. 

- Kvar je prouzročio izvođač radova. Nama je odmah javljeno u vodovod, naše ekipe su izašle na sanaciju, nisu mogli odmah pronaći kvar pa je to dakle potrajalo, rekla je Katarina Malenica, direktorica tvrtke Vodovod i kanalizacija Karlovac.

Radovi na obnovi državne ceste 6 davno su završili, no posljedice još nisu sanirane. Najviše se to odnosi na okolne prometnice koje su služile kao obilazni pravci.

Troškovi obnove tih prometnica iznose više od 5 milijuna kuna. Hrvatske ceste su to odbile financirati. 

- Sigurno da ćemo morati. Vjerujem da će to biti čak i u 7. mjesecu kad budemo imali sljedeću sjednicu gradskog vijeća. U rebalansu ćemo morati sami pronaći neka sredstva da bi onda ona veća oštećenja mi sanirali, rekao je Mandić.

- Ministarstvo znanosti i obrazovanja u konačnici, u ovakvim slučajevima daje nekakav konačan pravorijek. Što će se dalje događati nije u nadležnosti grada Karlovca, istaknuo je gradonačelnik.

Slučaj istražuje i općinsko državno odvjetništvo. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!