07:39 / 04.02.2021.

Autor: HRT

Koronavirus - cjepiva i prijetnja novih sojeva

U mreži Prvog

U mreži Prvog

Foto: HRT / HRT

Novi sojevi koronavirusa prijete, a nove doze cjepiva ne stižu planiranom dinamikom. Kakva je procijepljenost u našoj zemlji? Kakve su kliničke slike COVID pacijenata u drugom valu pandemije? Zašto je kod nekih oporavak dug i kompliciran? 

Epidemiologinja Goranka Petrović izjavila je jutros u emisiji U mreži Prvog kako je jučer došla potvrda od AstraZenece da bismo prvu pošiljku cjepiva, malo manje od 29.000 doza, trebali dobiti tijekom sljedećeg tjedna, najvjerojatnije 9.veljače. Potvrdili su i daljnje doze - ukupno oko 155 tisuća doza cjepiva u veljači.

- U ovom trenutku traje docjepljivanje, ne cijepljenje. Oko 1 i pol posto stanovništva Hrvatske je primilo 1 ili 2 doze, a ukupno je potrošeno oko 89.000 doza cjepiva - kazala je i istaknula da će cijepljenje ići brže jer će se isporuke stabilizirati, Pfizerova cjepiva će doći čak i u većim količinama u ožujku.

Na pitanje hoće li se u tom slučaju AstraZenecinim proizvodom cijepiti starije osobe, odgovorila je da je Europska agencija za lijekove odobrila i registrirala AstraZenecino cjepivo za primjenu kod osoba starijih od 18 godina i nije dala gornju dobnu granicu. Jedino je napomenula, kaže, da ne postoji dovoljno podataka o djelotvornosti kod osoba starijih od 65 godina, što ne znači da ono nije djelotvorno, samo je u istraživanju bio manji udio tih osoba.

Predah za kliniku

Zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Zoran Barušić naglasio je da je situacija na klinici posljednja 2 do 3 tjedna znatno povoljnija nego prije, uvjeren je da je to rezultat pridržavanja epidemioloških mjera.

- Trenutačno je u Klinici 56 pacijenata, prije 2 do 3 mjeseca taj se broj dnevno kretao između 110 do 120 bolesnika, a kapaciteti intenzivnih jedinica bili  su puni ili pri samom vrhu popunjenosti. Zapravo osjećamo pozitivan trend zadnjih tjedana, bit ćemo sretni da se nastavi, a da se postupak s cijepljenjem ponovno vrati na zamišljene staze - poručio je.

Napomenuo je da je klinika bila pod velikim pritiskom od samog početka pandemije, da se mnogo toga nije znalo, mnogo toga su učili i naučili.

- Bilo je vrlo izazovno razdoblje i bez obzira na to što je sada situacija povoljnija i zdravstveni djelatnici mogu malo predahnuti, znamo da smo još daleko od rješenja problema, očekujemo da će trend potrajati i nadamo se da je cijepljenje ono što bi nam moglo uvelike pomoći - naglasio je Barušić.

Sputnjik

Tihomir Vinković, dopisnik HRT-a iz Bruxellesa ispričao je kako ruski izvori govore da je autorizacija za Sputnjik cjepivo zatražena još 20. siječnja, no informacije iz Europske komisije, kaže, to ne potvrđuju. Iz Europske medicinske agencije ponavljaju samo da su u kontaktu s proizvođačima i to već traje neko vrijeme, kaže Vinković.

- U znanstvenim časopisima postoje podatci da je cjepivo učinkovito i to daje veliku nadu. Ako EMA da autorizaciju, EK će navodno odmah omogućiti izlazak cjepiva na tržište. Pfizer će povećati svoju isporuku, Moderna također. Javljaju se i druge farmaceutske tvrtke koje su spremne proizvoditi odobrena cjepiva i to je ohrabrujuće - naglasio je.

U Europi fokus na mlade

Vinković je spomenuo da se u Bruxellesu sve više govori kako bi se trebao postaviti fokus cijepljenja na mlađe dobne skupine jer su oni prijenosnici zaraze. To je komentirala i Goranka Petrović. Kaže da još nemaju konkretne podatke o transmisiji.

- Zaštićena će biti osoba koja je primila cjepivo, ali nije jasno u kojoj mjeri ono djeluje na transmisiju. Naša strategija cijepljenja je zaštiti najvulnerabilnije kako ne bi razvili teške oblike bolesti i ne bi završili na bolničkom liječenju ili smrtnim ishodom. Smatramo da tako štitimo i zdravstveni sustav, u prvom redu bolnice - izjavila je.

Postcovid sindrom sve češći

Barušić je naglasio da je u drugom valu bio veći broj bolesnika u klinici i na intenzivnim odjelima, veliki broj pacijenata je imao teške kliničke slike, prvenstveno teške upale pluća, komplikacije, zbog toga je tijek liječenja bio teži i pacijenti su duže ostajali na bolničkom liječenju.

- Imali smo i značajan broj pacijenata koji su Covid preboljeli a počeli su se vraćati, govorimo o postcovid sindromu. Takvih ima svakim danom sve više. Klinička slika odraslih je daleko teža nego kod djece - rekao je.

Novi sojevi brzo se šire, traže brzu reakciju

- Belgijski stručnjaci pretpostavljaju da će do kraja veljače oko 80 zaraženih biti zaraženo novim sojem virusa, a u 7 dana ovdje se zarazi 2430 ljudi. U Belgiju je 12 milijuna stanovnika, Hrvatska dakle stoji duplo bolje nego oni - rekao je Vinković.

- Ulazimo u fazu gdje je ključno imati dobar plan za procjepljivanje na lokalnoj razini kako bi se u što kraćem roku cijepilo što više ljudi. Zato je jako važno spriječiti transmisiju jer virus je takav, on ne može preživjeti ako ne dođe od jednog čovjeka na drugog. To se može dogoditi ako su ljudi cijepljeni i zaštićeni. Važno je zbog toga da smo brzi i jako dobro organizirani - naglasila je Goranka Petrović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!