Milanović i Plenković međusobno se optužuju za kršenje Ustava

16.03.2023.

19:20

Autor: Jelena Šarić/Dnevnik/HRT

Zoran Milanović i Andrej Plenković

Zoran Milanović i Andrej Plenković

Foto: J. Galoic/L. Stanzl / PIXSELL

Nastavlja se oštra retorika između predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića. Danas su se međusobno prozivali i optuživali za kršenje Ustava.

Predsjednik Republike ponovno proziva premijera da ne želi surađivati s njim.

- Premijer potpuno protustavno i otvoreno krši Ustav i ne želi suradnju tamo gdje ga Ustav na nju obvezuje. Ne želim da mi bude svjedok na bar mitzvi ili na nekoj drugoj ceremoniji ili na prvoj pričesti, naprosto na to nas ustav obvezuje. SOA je dužna pratiti i držati se striktno smjernica koje dobiva od političkog vrha, demokratski izabranog u Hrvatskoj, to smo Vlada odnosno premijer i ja, izjavio je Zoran Milanović.

Premijer Andrej Plenković odgovara: "Protuustavno i protuzakonito djeluje Milanović i to godinama. Zadaća Predsjednika Republike je po hrvatskom Ustavu da usklađeno brine o djelovanju hrvatskih institucija. Način na koji se on ponaša - ponaša se na potpuno neprimjeren i protuustavan način. Svojim političkim djelovanjem nastoji defacto stalno rušiti Vladu i napadati vladajuću stranku. I to na najbrutalniji način vrijeđajući članove Vlade i ministre".

Već je 6 mjeseci ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije u ostavci. Predloženi kandidat je general Mijo Validžić, bivši zapovjednik brigade iz Vinkovaca.

Problem imenovanja


- Poziva se predsjednika Republike da podrži nekog čovjeka kojeg uništavaju na ovaj način. Nikad ga neću prihvatiti jer ga se na silu nameće. Pozivaju me da podržim kandidata kojeg je predložio Banožić. Kolega i kamarad od ovog koji pijan ubija ljude i razvaljuje ograde po Slavoniji, tvrdi Milanović.

Plenković odgovara - ponudili su niz kadrovskih rješenja, ali ih je Milanović sve redom odbio.

- On se ponaša protuustavno i bavi se onim što nije njegov posao. Budući da se tako bavi - dobiva tretman kakav zaslužuje a to je da nema nikakve potrebe da s njime vodimo bilo kakav politički dijalog, niti da se sastajemo s njim u formalnim okvirima. Kad je riječ o veleposlanicima - poslali smo mu prijedloge prije 3 godine koje je on blokirao. Sada je riječ o ravnatelju Vojno sigurnosne obavještajne agencije. Upućen mu je prijedlog, gospodin Validžić. Kad je riječ o čelnom čovjeku obalne straže - upućen mu je formalni prijedlog. Mislim da je gospodin Blažević. Kada je riječ o vojnom predstavniku pri NATO-u upućen mu je prijedlog - svi su tamo odbijeni, blokirani, tvrdi premijer. 

Psihoterapija i nadmudrivanje


I zato suradnje nema. Premijer Andrej Plenković poručuje da ponašanje predsjednika Milanovića ne dolazi u obzir i neće proći bez odgovora: "Pa nije ovo nekakva psihoterapija da mi jedan dan slušamo izljeve budalaština i najgorih uvreda, a drugi dan da dođemo na sastanak i dogovaramo kadrovska pitanja".


- Ja se katkad radujem nekoj vrsti nadmetanja i nadmudrivanja, ali s tako tupim likovima imati takvu vrstu interakcije je organski bolno. Zakon to ne poznaje, kaže Zoran Milanović


I tako u krug. Već mjesecima bez dogovora pa i rješenja za pitanja vanjske politike i nacionalne sigurnosti.

Više pogledajte u prilogu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!