Opća bolnica Šibensko-kninske županije priprema se za budućnost

26.06.2023.

20:01

Autor: Ana Bralić/Dnevnik/HRT

Bolnica u Šibeniku

Bolnica u Šibeniku

Foto: Duško Jaramaz / PIXSELL

Opća bolnica Šibensko-kninske županije obilježava 140 godina postojanja i priprema se za budućnost. Potpisan je ugovor za izradu Studije izvedivosti za novu bolnicu koja će se graditi izvan središta grada. Prijeko je to potreban projekt za još kvalitetniju zdravstvenu skrb u ustanovi u koju, zbog stručnosti medicinskog osoblja, dolaze pacijenti i iz susjednih županija.

Nakon što je izgrađena potkraj 19. stoljeća, bila je gotovo 70 godina najveća dalmatinska bolnica. I danas slovi kao ustanova koja prva ili među prvima u Hrvatskoj izvodi suvremene medicinske zahvate. Zahvaljujući svojem osoblju, koje je - kako ističe mag. sestrinstva Nikolina Višnjić Junaković, pomoćnica ravnatelja OB Šibensko-kninske županije za sestrinstvo - iznimno predano.


- Liječnici, medicinske sestre, spremačice, kadrovsko osoblje... Smatram da je to nešto što je duša svake bolnice, to je nešto i što ćemo prenijeti u novu bolnicu, kaže Višnjić Junaković.


Za novu bolnicu osigurano je 50 tisuća četvornih metara nadomak gradu.


- Grad Šibenik je i tu osigurao plansku regulativu koja omogućava gradnju nove bolnice. Govorimo o bivšoj vojarni "Rade Končar", odnosno "Bribirski knezovi", kaže gradonačelnik Šibenika Željko Burić.


- Takvi projekti osiguravaju da vam ljudi ostanu ovdje. Razlog je jednostavan - nitko vam neće živjeti gdje nema dostignuća stoljeća u kojem živi, a osim toga i sigurnost je presudna, kaže šibensko-kninski župan Marko Jelić.


Neprekidno se obnavljaju i odjeli u zgradama starijim od stoljeća. Pa je šibenska bolnica napokon dobila suvremeni odjel ortopedije i traumatologije.


- Ortopedija i trauma je jedna esencijalna struka svake bolnice, pogotovo šibenske, jer preko ljeta brinemo o više od 300 tisuća naših gostiju, prijatelja, a van sezone smo jedini koji se brinemo o prijelomima naših stanovnika županije, kaže dr. med. Danijel Pilipac, zamjenik voditelja Odjela ortopedije i traumatologije.


Zbog stručne dijagnoze i preciznog zahvata za šibensku bolnicu odlučuju se i pacijenti izvan te županije. Jer suradnja svih bolničkih ustanova u Dalmaciji ima za cilj samo jedno - pružiti adekvatnu skrb.


- Surađujemo, svakodnevno se čujemo po potrebi i sve ono što se događa u jednoj bolnici podjednako se tiče druge, sve su to isti naši pacijenti, kaže ravnatelj KBC-a Split prof. dr. sc. prim. Julije Meštrović, dr. med.


A njih čak 150 tisuća gravitira bolnici u Šibeniku. Koja je napokon odbrojava dane do izgradnje bolnice za 21. stoljeće.

Ravnatelj: Povijesni dan za OB Šibensko-kninske županije


Ivona Ramadža Čolić u večerašnjem je središnjem HTV-ovom Dnevniku razgovarala s Kristijanom Stipaničevim, ravnateljem Opće bolnice Šibensko-kninske županije, koji je povodom otvaranja odjela ortopedije i traumatologije rekao da je danas povijesni dan za bolnicu.


Naveo je da odjel ima 13 bolesničkih postelja i moderno opremljenu operacijsku dvoranu.


- Odjel do sada nije imao svoje vlastite prostore, nego su desetljećima bili podstanari na drugim odjelima, rekao je Stipaničev.


Rekao je i kako očekuju da bi gradnja nove bolnice trebala krenuti kroz dvije do tri godine.

Pogledajte cijeli razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!