Vodičani odlučili izgraditi crkvu na vrhu 135 metara visokog Okita

26.06.2023.

07:00

Autor: Ana Bralić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Kamino

Kamino

Foto: HTV / HRT

U 17. su stoljeću Vodičani odlučili izgraditi crkvu na vrhu 135 metara visokog Okita.Prvi tragovi ljudskog boravka na tom prostoru i 7 tisuća godina unatrag. 

To i još mnoge crtice iz vodičke povijesti mogu se doznati u pješačkoj turi "Korak do brda Gospinih čuda".

- Ono što je nama osobno najbitnije i di osjećamo nekakvu obavezu je prezentirati Okit i vrednovati ga na jedan način koji to zaslužuje, i kroz nekakvu našu kulturu, povijest, baštinu, duhovnost, govori Marko Juričev Martinčev, organizator pješačke ture. 

Da su na dobrom putu, pokazuju dojmovi posjetitelja.

Na vrhu 173 metra visokog primoštenskog brda Gaj jedan je od najviših kipova Gospe u svijetu. 

- Zaista nam se sviđa Primošten i bili smo ugodno iznenađeni ovdašnjom bogatom vjerskom tradicijom te kako su uredili vidikovac i posvetili ga zaštitnici svoga mjesta- govori Zuzana, turistica iz Slovačke.

Spoj tradicije i suvremene posjetiteljske infrastrukture otvara Primoštenu nove mogućnosti.

 Hodočasnici dolaze u proljetnom i jesenskom periodu što znači da ćemo tako produžiti taj naš sezonski karakter što je u principu najbitnije za općinu Primošten, tako ćemo povećati broj noćenja, a samim time ćemo razvijati jedan novi oblik turizma, govori Mia Pešić, direktorica TZ-a općine Primošten direktorica TZ-a općine Primošten.

Vidikovac Gaj i vodički Okit na ruti su marijanskih svetišta, a od prošle jeseni i dio Camina Šibenik - nove rute hrvatskog Camina.

I tek jedna od postaja 108 kilometara dugog Camina u Šibenskoj biskupiji. Koji već privlači prve hodočasnike.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!