Neobjašnjivo nestala zaplijenjena ruska jahta s Murtera

14.01.2023.

19:52

Autor: Ana Bralić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Nestala jahta

Nestala jahta

Foto: HTV / HRT

Među sankcijama koje je Europska unija uvela Rusiji jest i ona o zapljeni imovine ruskih oligarha koja se nalazi u europskim državama. U Hrvatskoj je lani, među ostalim, zaplijenjeno 5 luksuznih jahti, no jedna od njih neobjašnjivo je nestala s otoka Murtera.

Ožujak 2022. Jahta u vlasništvu tvrtke obitelji ruskih oligarha, bliske Vladimiru Putinu, skrasila se u Betini.

U proljeće prošle godine, ekipa HRT-a snimila je jahtu Irina VU na suhom vezu u betinskom brodogradilištu. No, kako neslužbeno doznajemo, ona je još prije nekoliko mjeseci nestala iz kruga brodogradilišta, na koji način - tek se treba otkriti.   

Digitalna platforma za praćenje pomorskog prometa otkriva - početkom listopada prošle godine iz Betine je, nakon 3 dana puta, jahta stigla u tursku marinu Didim na obali Egejskog mora. Betinjanima je takav propust nevjerojatan.

- Mislim da ne može to tako preko noći. Može se, ali nećemo ulaziti u te detalje kako bi se moglo, ali može se svakako, sve se može kad se hoće i kad se ima novaca.   

- Kod nas je svašta moguće, ali čisto sumnjam da se tako nešto može dogoditi. Škver možda može taj brod staviti u more ako se plate sva dugovanja prema škveru, ali kasnije su sve nelegalne radnje, ja mislim, rekao je. 

Jer kad su jahte zaplijenjene, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, kao član međuresorne Stalne skupine za primjenu i praćenje provedbe međunarodnih mjera ograničavanja, izdalo je mjere privremene zabrane uporabe i isplovljavanja plovila koja su bila pod sankcijama, pa do opoziva mjera jahte ne smiju napustiti mjesto na kojemu se nalaze.  

O slučaju isplovljavanja plovila koje je bilo pod izrečenim mjerama u marini u Betini, obaviještene su mjerodavne službe pod kojima je i daljnje postupanje u smislu provođenja aktivnosti prema odgovornim osobama, kao i sprječavanje daljnjeg korištenja navedenog plovila, iz odgovora Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Prema dostupnim informacijama, u hrvatskom akvatoriju pod sankcijama su još četiri jahte.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!