Primoštenski hotel 'Zora' zatvara svoja vrata

24.12.2022.

07:00

Autor: Ana Bralić/Regionalni dnevnik/HRT/A.S.

Hotel 'Zora' zatvara svoja vrata

Hotel 'Zora' zatvara svoja vrata

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Jedini primoštenski hotel - zatvara svoja vrata. Odluka je to koju su donijeli mađarski vlasnici koji tvrde da hotel ide u obnovu i da zbog toga neće raditi ni iduće sezone. Turistička zajednica Primoštena šokirana je takvim potezom jer se gubi velik dio turističkoga prometa. Općina pak upozorava Vladu da isti vlasnik do sada nije obnovio ništa što je kupio. 

Od digitalnih nomada do gostiju željnih ljetnoga odmora - uživalo se ove sezone na terasi primoštenskog hotela. Dogodine ovdje neće biti ni gostiju ni hotelskih radnika.

Radnici pred kameru nisu htjeli stati, no rekli su kako su svi dobili ovakvu pisanu obavijest o tome da se hotel 'Zora' zbog višemilijunskog ulaganja zatvara te da će zbog radova i rekonstrukcije hotel biti zatvoren cijelu sljedeću sezonu i neće primati goste. Navodi se kako će daljnje informacije, konkretne mjere i koraci biti naknadno objavljeni, a radnike se moli za razumijevanje i podršku.  

Od vlasnika doznajemo - svi zaposlenici će i dalje redovno primati plaću, a ovisno o potrebama i njihovim kvalifikacijama bit će ustupljeni na rad u povezana društva. Zatvaranje jedinog primoštenskog hotela itekako će se odraziti na turistički promet.

- Sam Primošten, koji je bio uz bok Opatiji i brojnim drugim destinacijama kao prvijenac hrvatskog turizma, sad trenutačno neće imati nijednu hotelsku kuću, što znači da će nama biti slaba predsezona, podsezona, nećemo imati grupne dolaske, što je stvarno katastrofalno, rekla je Mia Pešić, direktorica Turističke zajednice Primošten. 

Hotel će ponovno biti otvoren 2024. godine, no mađarski vlasnici tvrde - investicija od oko 15 milijuna eura ovisit će o suradnji s lokalnim vlastima, vezano uz izdavanje potrebnih suglasnosti.

- Ne vidim kakve dozvole treba od lokalne samouprave da bi se izvršila rekonstrukcija hotela i ispoštovao ugovor s Hrvatskim fondom za privatizaciju. To je jedna razina, a druga razina je - što ste čekali 21 godinu da obnovite hotel 'Raduču' i hotel 'Marinu lučicu', kazao je Stipe Petrina, načelnik općine Primošten. 

Naime, više od dva desetljeća Primoštenci upozoravaju mjerodavne institucije da mađarski vlasnik nije ispoštovao obvezu ulaganja u hotele. 

Nedavno je stigao odgovor predsjednika Republike kako je predmet proslijeđen DORH-u. Očitovalo se i resorno ministarstvo - investitor nije u cijelosti ispunio obveze iz Ugovora o privatizaciji. U odgovoru općini Primošten ističu - tek nakon što se riješe svi imovinskopravni odnosi na turističkom zemljištu, postupit će sukladno odredbama Ugovora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!