Šibenik: Kupnja vlastite nekretnine postaje velik izazov

13.05.2023.

19:57

Autor: Ana Bralić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Kupnja nekretnine veliki izazov

Kupnja nekretnine veliki izazov

Foto: HTV / HRT

Kupnja vlastite nekretnine postaje velik izazov sve većem broju hrvatskih građana, ponajviše zbog radikalnog skoka cijena. Država i jedinice lokalne uprave stoga moraju početi sustavno raditi na modelima pomoći građanima, glavna je poruka s 35. Foruma poslovanja nekretninama koji se održava u Šibeniku.

Gradi se punom parom od Murtera do Rogoznice.

- Najtraženija je novogradnja na svim područjima vezano za šibensku rivijeru, apartmani i dvojne kuće s bazenima, rekla je Divna Bulat, agentica za promet nekretninama.

I tako je u cijeloj Dalmaciji. A cijene vrtoglave - dosežu i do 5-6 tisuća eura po četvornom metru!

- Svaki treći klijent nam je stranac što mi, iskreno rečeno, i nije baš drago zato što naši državljani Hrvati, naš srednji građanski sloj je u veoma nezgodnoj situaciji jer nekretnine su preskupe, istaknula je Jasminka Bliškov, dopredsjednica Udruženja trgovaca nekretninama pri HGK.

U posljednje 3 godine narasle su i cijene nekretnina i broj kupoprodajnih transakcija, a u neslućene su visine to tržište pogurali prelazak s kune na euro i inflacija. Višak slobodnog kapitala prelio se u kupnju nekretnina. No, već potkraj prošle godine, osjetilo se kolebanje u tom trendu rasta.

- Najave ili naša predviđanja, predviđanja struke su upravo takva i za iduće razdoblje. Ne bi trebalo doći do drastičnog pada, ali sigurno će doći do usporavanja trendova, kako cijena, tako i volumena kupoprodaje, naglašava Josip Zaher, savjetnik predsjednika HGK.

Jer sve je manji broj onih koji si mogu priuštiti nekretnine s nerealno visokim cijenama. Kroničan je problem i manjak ponude - i u segmentu novoizgrađenih stanova i onih rabljenih u koje se nije dovoljno ulagalo pa su ispod standarda za suvremeni način stanovanja.

- Što se tiče novoizgrađenih stanova, nema ih ponovno u segmentu barem prosječnih cijena, a kamoli nekakvih priuštivih i to je svakako nešto čime se moramo svi u društvu, ali pogotovo država i jedinice lokalne samouprave pothitno početi baviti jer to postaje gorući problem, naglašava Lana Mihaljinac, predsjednica strukovne grupe Udruženja poslovanja s nekretninama Komore Zagreb. 

I to ne samo socijalno ugroženim kategorijama nego i onima s prosječnim primanjima - a osobito mladima koji prvi put stupaju na tržište rada. Stoga bi, čulo se na Forumu u Šibeniku, država trebala donijeti kvalitetan dugoročni program za stambeno zbrinjavanje. Gotovo sve države EU-a imaju modele priuštivog stanovanja i uglavnom se temelje na javno-privatnim partnerstvima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!