Pavičin: Testiranje djece u školi teško izvediva opcija, a nije ni preporučljiva

09.02.2022.

19:51

Autor: HRT/Dnevnik/IMS/Zrinka Grancarić/B.V.

Božo Pavičin, savjetnik ministra obrazovanja

Božo Pavičin, savjetnik ministra obrazovanja

Foto: HRT / HTV

Samotestiranje je izazvalo veliko zanimanje učenika i njihovih roditelja. Preporuka je da se djeca testiraju kod kuće, a ako to žele u školi, kao što to rade u Medicinskoj školi, onda to mogu napraviti, rekao je u Dnevniku HTV-a Božo Pavičin, savjetnik ministra obrazovanja.

Je li trebalo uzeti više vremena za precizniju pripremu oko distribucije testova, kaže da nema potrebe i da distribucija ide predviđenom dinamikom, kaže Pavičin. 

- Sve će biti na vrijeme dostavljeno, nije bitno da krenemo u ponedjeljak, možemo krenuti i u utorak. Dakle, sve će biti na vrijeme i bitno je da krenemo što prije s ukidanjem mjere samoizolacije za učenike, jer nekom djetetu tih sedam dana može značiti puno bilo za nastavu, sportske ili druge aktivnosti, te druženja, ističe. 

Testovi se dostavljaju u oko 1300 škola i je li preoptimistično očekivati da će sve škole početi s testiranjem već idući tjedan, kaže - apsolutno ne.

- Sutra će već testovi stići u neke škole, u većinu u petak, a samo u pojedine u ponedjeljak. Većina će škola tako će podijeliti sve testove u petak ili ponedjeljak podijeliti roditeljima, što znači da testiranje može početi u utorak, samo iznimno u srijedu. Dakle, nije bitno da bude testiranje u ponedjeljak, iako je to preporuka. Može biti bilo koji dan u tjednu. A nakon tog tjedna kreću školski praznici pa će biti vremena za dostavu novih tura i organizaciju testiranja. 

Što s onima koji ne žele testirati svoje dijete?

Mjera ukidanja samoizolacije predviđena je za one roditelje koji ne žele da njihova djeca idu u samoizolaciju, navodi.

- Nažalost, postoji dip roditelja koji nemaju ništa protiv da im djeca idu u samoizolaciju i da oni njih školuju od kuće. Imamo inicijative za "Homeschooling" za tu djecu, dakle oni neće testirati djecu. Ta djeca će samo u slučaju s pozitivnim kontaktom ići u samoizolaciju, a do tada će pratiti nastavu redovno. 

Potpisivanje izjava

Zamišljeno je da samo oni koji ne žele testirati dijete potpišu izjavu, rekao je.

- Ako se na bilo koji način zna da netko ne provodi samotestiranje onda se na njega neće odnositi mjera ukidanja samoizolacije. 

Koliko je izvediva opcija da se djeca testiraju u školi, kaže da je jako teško izvediva, a nije ni preporučljiva. 

- Mi smo preporučili da se dijete testira u kući. Jer ako ga testirate u školi, znači da se vozilo javnim prijevozom do škole, sjedilo je u razredu minimalno 20 minuta dok čeka test što je loša opcija. Ako se testira u kući, ostaje kod kuće i ne dolazi u kontakt s drugim osobama. Preporuka je da se djeca testiraju kod kuće, a ako to žele kao u Medicinskoj školi, onda to mogu napraviti, zaključuje Pavičin. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!