21:39 / 28.12.2021.

Autor: Jagoda Bastalić/Labirint/HRT

Epilog afere Remorker: "Presuda Vidoševiću božićni je dar pravosuđa građanima"

Nadan Vidošević

Nadan Vidošević

Foto: Labirint / HRT

U 2021. dočekali smo presude u nekoliko velikih pravosudnih slučajeva. Nakon deset godina, zbog afere Fimi media, presuđeno je Hrvatskoj demokratskoj zajednici i bivšem premijeru Ivi Sanaderu. Afera Remorker dobila je epilog - nakon osam godina suđenja na osam godina zatvora nepravomoćno je osuđen Nadan Vidošević i ponovno vraćen u Remetinec.

Nakon osam godina suđenja, sudac Županijskog suda u Zagrebu Zdravko Majerović proglasio je Nadana Vidoševića krivim. Izvlačenje milijuna iz Hrvatske gospodarske komore, kupnja skupih umjetnina na njezin teret, kupnja bagera na teret Kraša - stajalo ga je osam godina zatvora. 


- Mojemu prijatelju rodilo se dijete, mala kći, točno otprilike dan-dva nakon što je Vidošević uhićen. Danas je to dijete u drugom razredu osnovne škole, kaže novinar HRT-a Damir Dević.


- Pravda, osim što mora biti pravična, mora biti i relativno, odnosno najviše što je moguće brza, dodaje.


Dević smatra kako je ova presuda dobra zato što ostvaruje ono što mnoge druge presude u našem pravosuđu nisu u stanju napraviti. 


- To se u teoriji zove generalna prevencija. Tako visoka kazna šalje poruku svim drugim potencijalnim otimačima javnog ili privatnog novca da paze što rade - nemojte krasti jer možda, pa makar i nakon osam godina, ćete dobiti osam godina, kaže Dević.


Novac koji je lako dolazio u HGK, lako se i izvlačio, pokazala je istraga. Stvorena grupa koju je povezao Vidošević operirala je tako neometano pet godina. 


Kako je rekao sudac Majerović, Vidošević je sve realizirao uz pomoć Igora Premilovca i njegovih zagrebačkih tvrtki, kao i tvrtke Remorker iz Češke, koju je Premilovac upravo osnovao radi izvlačenja novca iz hrvatskih tvrtki.

Damir Dević

Damir Dević

Foto: Labirint / HRT

Dević kaže kako korumpiranih sudaca ima puno manje nego što to javnost misli, a za Majerovića kaže da je sudac gospodin u najplemenitijem smislu te riječi.


- Njegovi protivnici bi ga mogli nazvati štreberom, međutim, ja mislim da je to baš njegova karakteristika koja ga čini dobrim sucem. Ako u nešto nije sto posto siguran, on će, simbolički rečeno, pet-šest puta dokazivati, prevrnuti nebo i zemlju, dok u nešto ne bude siguran. Što uostalom pokazuju i činjenice, da njemu vrlo mali broj presuda pada na Vrhovnom sudu, kaže Dević.


- Zapravo je fascinantno kako se očekivalo kako se nikad neće otkriti da tvornica čokolade, bombona i keksa predsjedniku uprave kupuje bager ne bi li on uređivao zemljište na svom imanju, rekao je između ostalog Majerović tijekom izricanja presude.


A očekivalo se i da se tajna Vidoševićeva podruma nikada ne otkrije. Privatna zbirka skupih umjetnina i rijetke preparirane životinje skrivani su u bunkeru kuće. Tajno snimljena fotografija polarnog medvjeda na tom mjestu postala je simbolom nezasitnosti čovjeka koji je sve u životu imao. Policijskog inspektora Josipa Vrbića, koji ju je snimio, stajala je karijere, a završio je i u pritvoru. Nakon gubitka posla i godina suđenja, Vrbić je oslobođen krivnje. Osam godina poslije Nadan Vidošević, nekad čelni čovjek HGK-a, predsjednički kandidat, ponovno je u Remetincu.


- Zapravo je katastrofa što ste svoj obraz i slobodu i sudbinu stavili u ruke jednoga Davora Komeričkog i Igora Premilovca, dvojice beskrupuloznih ljudi koji su, kao što se može i očekivati od takvih likova, kad su uhvaćeni, rekli tijelima kaznenog progona istinu, odnosno, nisu vas zatajili, rekao je sudac. 


Dević smatra da imamo klasnu pravdu i pravosuđe. 


- Znači da bogatiji optuženici koji su u stanju platiti skuplje odvjetnike imaju znatno veću šansu da budu manje osuđeni, kaže.


- Ipak u tom pravosuđu sve ovisi o sucima pojedincima, o inspektorima pojedincima, o tužiteljima pojedincima, sucima pojedincima, dodaje Dević.


Kaže kako ga nije iznenadila osuđujuća presuda, ali da se jako iznenadio zbog visine dosuđene zatvorske kazne.


- Božićni dar pravosuđa građanima Republike Hrvatske, pa makar i nakon osam godina, zaključuje Dević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!