"Labirint": Rat u Ukrajini - potisnuo probleme Vlade

09.03.2022.

08:51

Autor: Sanja Mikleušević Pavić/Labirint/HRT

Vlada RH

Vlada RH

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Rat u Ukrajini potisnuo je u drugi plan probleme Plenkovićeve vlade. Ali zahtjev DORH-a za ukidanje imuniteta ministru Aladroviću, ne može se ignorirati. Ne mogu se ignorirati niti optužbe na račun nekih drugih ministara.

- Prije svega bih se htio zahvaliti premijeru Plenkoviću što mi je ukazao ovu čast i povjerenje. Siguran sam da ću to povjerenje opravdati, tako je govorio ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović 2019. godine.

Josip Aladrović, kojeg se sumnjiči za nezakonito zapošljavanje dok je bio na čelu Zavoda za mirovinsko osiguranje, o tome što je i kako radio morat će odgovoriti ne samo stranačkom šefu i javnosti, već i istražnim organima.

- Sramotna je reakcija premijera Plenkovića na pitanje o optužbi prema ministru Aladroviću gdje je on rekao da ima pametnijeg posla, komentirala je Marija Selak Raspudić, nezavisna saborska zastupnica iz Kluba zastupnika Mosta.

Aladrovića se tereti da je na zahtjev svojih prijatelja kandidatima na natječajima dostavljao pitanja za testiranja. Po onoj "Tko će kome nego svoj svome" tako je i jedna od kandidatkinja nakon testa navodno dobila maksimalan broj bodova, a time i posao. 

A upravo je ministar Aladrović bio jedan od mladih lavova premijera Plenkovića koji su obećavali.

Agresija s naslovnica zasad skinula temu funkcioniranja Plenkovićeve Vlade

No iz slučaja u slučaj, Remetinac je postao novom točkom intenzivnih susreta najviših državnih dužnosnika i novinara.

- Mislim da do ovoga svega nije trebalo doći, rekao je bivši ministar Darko Horvat nakon osam dana provedenih u istražnom zatvoru.

- U trenutku ovako ozbiljne vojne ugroze, gdje postoji jedinstvo hrvatskog naroda u solidarnosti prema građanima Ukrajine, umjesto da se posvetimo njima i brinemo za vlastitu vojnu sigurnost, mi smo primorani baviti se aferama koje je  njegova Vlada proizvela, rekla je Selak Raspudić.

Iako je agresija Rusije na Ukrajinu s naslovnica zasad skinula temu funkcioniranja Plenkovićeve Vlade, i dalje ostaje pitanje što će se događati s nizom ministara zahvaćenih aferama.

Darko Horvat

Darko Horvat

Foto: Labirint / HRT

A upravo je već pomalo zaboravljen ministar obrane Mario Banožić do jučer bio inspirativnom temom ne samo medija, već i bombardera s Pantovčaka, koji je ultimativno tražio njegov odlazak.

I dok se u pauzi preispitivanja lika i djela članova Vlade čeka imenovanje 39-godišnjeg Ivana Paladine na mjesto ministra graditeljstva, mediji otkrivaju detalje njegove biografije, posebno propalih poslovnih odnosa s kontroverznim ruskim ulagačem bliskim Putinu i investicijama na dubrovačkom području. No premijer Andrej Plenković poručuje:

- Ima iskustva i kao menadžer i kao netko tko se bavio i s građevinskim sektorom. Prema tome, ono što nama u ovom trenutku treba, jedna svježa nova energija, on je mlad, a ima već dovoljno iskustva da mislim da će biti dodana vrijednost u radu Vlade i rješavanju pitanja vezanih za obnovu.

Da je uz stranačko zaleđe važna i dobra energija zna i ministar Banožić. Kao pročelnik za kulturu i turizam grada Vinkovaca inicirao je snimanje gotovo vizionarskog spota u kojem glumi vojnika.

Od perspektivnog dečka do ministra jednog od najzahtjevnijih resora

Od perspektivnog dečka iz vinkovačkog HDZ-a, čija je karijera mahom vezana uz političke sinekure, Mario Banožić postao je ministar jednog od najzahtjevnijih resora. Od tada je drastično promijenio imidž, uvježbao javni nastup, penjao se na stranačkoj i profesionalnoj ljestvici. No taj put nije prošao bez afera.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak protiv njega zbog sporne dodjele stana u centru Zagreba. Rješenje kojim je sebi dodijelio stan veće kvadrature donio je sam Banožić, koji je tada bio ministar Državne imovine.

- Odgovorno tvrdim da nikada nisam birao sebi stan, niti tražio da se bilo što na taj način u stanu opremi kako bi to meni bilo za korist, rekao je.

Za sada mu je mjesto sigurno, kao i ono ministra Aladrovića i potpredsjednika Miloševića jer, kako je pojasnio premijer - riječ je o istragama u kojima su njegovi suradnici zbog curenja informacija unaprijed osuđeni.

Dok čekamo poteze novog ministra, a Zagreb i Banovina nasušnu obnovu, u potpunoj sjeni rata na europskom tlu do jučer važne teme postale su trag u vremenu - dovoljan da premijer još jednom dođe do daha.

Više pogledajte u prilogu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!