Sajmište - strateški važno naselje tijekom opsade Vukovara

19.11.2022.

17:03

Autor: Renata Waldman/Regionalni dnevnik/HRT

Strateški važno naselje tijekom opsade branilo je 970 branitelja

Strateški važno naselje tijekom opsade branilo je 970 branitelja

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Golemu ulogu u bitci za Vukovar imalo je Sajmište. Strateški važno naselje tijekom opsade branilo je 970 branitelja. Poginulo je njih 300. Preživjeli tvrde da su se upravo ondje vodili najteži i najkrvaviji sukobi. Kada je četvrt pala u ruke neprijatelja, bio je to ujedno početak kraja obrane Grada Heroja. 

Od početka agresije - prva crta bojišta. To su naselje zvali i "Krvavo Sajmište" zbog teških borbi koje su se ondje vodile. Na "S krivini" bilo je najteže.

- Svaki dan jedan, dvoje ranjenih, poginuli u ovoj skupini, u onoj kući tamo prekoputa gdje je onaj prazan plac, tamo je poginuo i Đerek zapovjednik, pred ovom kućom je poginuo i Kačić pokojni Petar, rekao je Krešimir Čutura.

Mjesec i pol poslije njegov sin Igor odveden je iz vukovarske bolnice i ubijen na Ovčari. Imao je samo 16 godina i bio najmlađa žrtva.

- Za mene je Petar Kačić bio jedan od najvećih branitelja Vukovara, uz Blagu Zadru, a Igor Kačić je ubijen upravo zbog Petra Kačića, rekao je Zvonko Barta.

Njima je u spomen u parku spomenik "Otac i sin". Podsjetnik na strahotu i okrutnost rata u Vukovaru. Do 17. studenog, do posljednjeg metka - branili su ovi ljudi svoj grad, ulicu, kuću.

- Imao sam prijatelja koji me vjerno pratio. Uvijek smo išli po dvojica, ako se jednom nešto desi, drugi će nastaviti dalje, ali zadatak se mora izvršiti, rekao je Antun Barac.

- Kada su oni počeli nadirati, onda smo se povlačili ulicu po ulicu, kuću po kuću, dok nisu prešli Vuku, onda je bilo gotovo. To je onda bilo zadnje. Onda je i pao grad, palo je Sajmište, palo je sve, dodao je Barta.

- Ja sam jako ponosan što sam bio u toj obrani i mislim da, ako bi se to opet desilo, da bih ja opet bio tu, rekao je Ivan Balog

Dva Bojlera, dva Sokola i Osa predvodili su obranu herojskog naselja. Iza svakog nadimka - veliko srce. Sjećanje na teška vremena i sve one kojih više nema još je živo...

- Moj brat branio je Sajmište, ranjen je, bio je u bolnici i odveden je na Ovčaru i pogubljen, dodao je Barta.

- Bio sam u Stajićevu u logoru s ocem zatočenika jednoga koji je završio na Ovčari, ali mu nisam mogao reći da mu je sin tu završio, rekao je Barac.

Zajedno s 200 civila i ranjenika vukovarske bolnice koji su ondje strijeljani nakon okupacije Vukovara. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!