20:20 / 29.01.2022.

Autor: Dijana Kovaček/Dnevnik/IMS/HRT

Stare kovanice kune čuvat će Tigrovi

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dnevnik / HTV

Pripreme za uvođenje eura u Hrvatsku u punom su zamahu. I dok će za novčanice kuna biti dovoljno mjesta u trezoru HNB-a, za kovanice je skladištenje predviđeno u hali koja će se izgraditi u vojarni Prve gardijske brigade "Tigrovi" u Zagrebu, poznatoj 'Maršalki'.

Od ukupno izrađenih 3 milijarde komada kovanica kuna i lipa procjenjuje se da će se zamijeniti oko 35% ili oko 1,2 mlrd. komada. Jer mnogo je, pogotovo sitnijih lipa, izgubljeno ili izneseno iz zemlje, a dio će kovanica građani ostaviti sebi za uspomenu.

Prikupiti i skladištiti milijardu i 200 milijuna kovanica kuna i lipa prilično je zahtjevan posao jer taj je novac ukupno težak 5200 tona. Budući da jedan novi zagrebački tramvaj teži oko 42 tone, u HNB-u uspoređuju težinu kovanica koju će morati skladištiti s težinom 124 tramvaja. Gradnja hale u vojarni bila je, kažu u HNB-u, najbolji izbor.

- Vojarna je izabrana i zbog sigurnosnog aspekta, što znači da je u uslugu najma uključena i zaštita vanjskog perimetra objekta kako bismo na siguran način mogli čuvati kovanice povučene iz opticaja, kaže Tihomir Mavriček, izvršni direktor Sektora za gotov novac HNB-a.

Halu u vojarni Prve gardijske brigade "Tigrovi" Croatia gradit će Ministarstvo obrane, imat će površinu 3000 metara četvornih, a HNB će je unajmiti na 54 mjeseca, po cijeni od 260 tisuća kuna mjesečno. Trebala bi, kažu u MORH-u, biti gotova do srpnja ove godine.

- Izgradnja se financira iz Državnog proračuna Republike Hrvatske, a procjena investicije je 18 milijuna kuna. Nakon što Hrvatska narodna banka više ne bude imala potrebu za halom, ista ostaje na korištenju Oružanim snagama Republike Hrvatske, poručuju iz MORH-a.

Kovanice će se nakon uvođenja eura moći zamjenjivati prve godine u poslovnim bankama, a sljedeće dvije u HNB-u. Cijelo to vrijeme centralno mjesto čuvanja bit će u vojarni, a u međuvremenu će se odlučiti na koji način će se dalje zbrinjavati nekom od metoda taljenja.

I proizvodnja kovanica eura složen je proces

- Kovanice su daleko zahtjevnije, budući da će se one proizvoditi ovdje u hrvatskoj kovnici novca, dok ćemo novčanice posuditi od neke zemlje članice europodručja, najavljuje Tihomir Mavriček.

Dizajn hrvatskih eurokovanica još se prilagođava tehničkim standardima i zahtjevima pa bi kovanje trebalo početi odmah nakon odluke Vijeća Europske unije o uvođenju eura, najvjerojatnije u prvoj polovini srpnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!