Tko je kriv za ekološki incident u Ližnjanu?

23.01.2023.

20:10

Autor: Klara Dujmović/V.K./Dnevnik(IMS/HRT

Ližnjan

Ližnjan

Foto: Srecko Niketic / PIXSELL

Ni dva mjeseca nakon ekološkog incidenta u Ližnjanu još se ne zna krivac. Zna se da je obalu onečistilo lož ulje, no ne i tko je kriv. Istraga još traje. U međuvremenu dio je obale očišćen, no posla ima još. Procjenjuje se da će potrajati još dva, tri mjeseca.

- Mi koji nismo vadili barke vidi se da ima malo dole onečišćenja pa ćemo morati vidjeti kad budemo vadili barke, govori Luka Ćurić, ribar iz Ližnjana.

- Ravne površine je jednostavno očistiti, ali u škrapama to će dugo trajati, istaknuo je Dubravko Savić, ribar iz Ližnjana.

Upravo su škrape i divlje plaže sjeverno od Ližnjana iduće što će se sanirati.  

- Počeli smo čistiti od Ližnjana prema Šišanu, tamo gdje su najveće mrlje, istom metodom kao i do sada pranjem i sakupljanjem. Ide dosta sporo. Mi ovismo o meteorološkim uvjetima, naglasila je Dolores Brenko-Škerjanc, lučka kapetanica iz Pule.

U ekološkom je incidentu, podsjetimo, onečišćeno 5 kilometara obale. Uvala Kuje prva je očišćena.

Dio tvari koja je onečistila Ližnjansku obalu prikupljena je u ovaj spremnik i zatim će se dalje zbrinuti, izvijestila je Klara Dujmović.

Zna se i o kojoj je tvari riječ. Provedene analize pokazale su da je to loživo ulje.

- Uzorci koji su uzeti u Ližnjanu i na području Kostrene su isti, rekla je Brenko-Škerjanc, 30.11.2022.

U Kostreni je obala onečišćena četiri dana prije Ližnjana. Krivnju je tada preuzela HEP-ova termoelektrana Rijeka. 

Bitno je napomenuti da je loživo ulje srednje koje se nalazi u TE Rijeka i čiji je sastav propisan Uredbom o kvaliteti tekućih naftnih goriva komercijalni tip goriva svima dostupan na tržištu i koje se između ostalog transportira cisternama i tankerima. Također, kako smo već prethodno komunicirali, s obzirom na veliku udaljenost između TE Rijeka i obale Ližnjana, oko 70 kilometara zračne linije, te konfiguraciju Kvarnerskog zaljeva, doista je gotovo nevjerojatno da bi se onečišćenje moglo pojaviti na tako udaljenoj lokaciji.

Ako se potvrdi da je njihova elektrana izvor onečišćenja, spremni su sudjelovati u sanaciji i podmiriti sve troškove. 

A istraga o krivcu još traje, provodi je Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci, izvidi su tajni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!