17:07 / 26.01.2021.

Autor: T.V./Regionalni dnevnik/HRT

U Karlovcu sve veća šteta od potresa

U Karlovcu sve veće štete od potresa

U Karlovcu sve veće štete od potresa

Foto: HTV / HRT

Sve je veća šteta od potresa i u Karlovcu. U središtu grada gotovo da nema zgrade koja nije ograđena ili da na njoj nije postavljena skela zbog straha od urušavanja. Dok se čeka proglašenje elementarne nepogode zbog potresa, već se sada zna da će šteta biti mnogo veća od dosad procijenjenih 120 milijuna kuna.


Želite li ovih dana proći Korzom kroz Zvijezdu ili prema Baniji i Gazi, gotovo da na glavi trebate nositi kacigu. Vatrogasci su od potresa do danas imali već 240 intervencija, najviše na krovovima.

- Procijenimo je li oštećenje nastalo od potresa, prijeti li opasnost od pada na prometnicu ili šetalište ili na krov samog objekta, objašnjava Robert Hranilović, zamjenik zapovjednika JVP-a grada Karlovca.

Kako se upravo to ne bi dogodilo, grad je počeo akciju postavljanja skela ili vrpca oko nesigurnih objekata.

- U ovom trenutku 8 je zgrada zaista neupotrebljivo i one su zaštićene, a od ponedjeljka je još 16 zgrada pod posebnim postupcima zaštite, kaže gradonačelnik Karlovca Damir Mandić.

U Karlovcu sve veće štete od potresa

U Karlovcu sve veće štete od potresa

Foto: HTV / HRT

Neke zgrade već su dobile crvenu naljepnicu. U zgradi na Korzu je do potresa radila jedna od najstarijih frizerskih radnji u gradu. Vlasnica se iz prostora od 80-ak četvornih metara morala preseliti u tri puta manji.

- Ne želim se odavde maknuti, ja ću se zadovoljiti i s ovih 20 kvadrata, ali očekujem od ustanove, bio to grad, bila to država, da se nešto poduzme u vezi ove zgrade, poručuje Natali Pudina Skočibušić, vlasnica frizerskog obrta.

Prostor je, naime, u vlasništvu države koja u njega nikada nije uložila ni kune, pa ni nakon požara koji je prethodio potresu.

- Najam plaćam redovito, uz najam plaćam i spomeničku rentu, uz najam plaćam i osiguranje od kojeg se država naplaćuje, ističe.

I vlasnica, ali i grad očekuju iz Fonda solidarnosti novac kojim će se sve ovo obnoviti. U međuvremenu morat ćemo hodati ispod skela i obilazno - jer ovo nije samo posljedica potresa, već i desetljećima duge potpune nebrige države i pojedinaca za svoje vlasništvo. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!