20:25 / 20.01.2022.

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/IMS/HRT

Ujedinjena oporba poručuje: ministar Horvat mora otići

Oporba smatra da Horvat nije učinio ništa u vezi s obnovom

Oporba smatra da Horvat nije učinio ništa u vezi s obnovom

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

Ujedinjena saborska oporba krenula je u rušenje ministra Darka Horvata jer, kako kažu, nije učinio ništa u vezi s obnovom nakon potresa te ne zna kako iskoristiti novac iz europskih fondova. Nakon što su prikupili potpise, očekuju da će rasprava o tome u Saboru biti najkasnije do kraja veljače. Za premijera, riječ je o još jednom uzaludnom pokušaju oporbe da u Saboru sruši nekog od njegovih ministara...


Ministar Horvat, zbog sporosti obnove nakon potresa, mora otići - poručuje ujedinjena oporba koja će idući tjedan u saborsku proceduru poslati zahtjev za njegov opoziv.

- Jedan od onih velikih grijehova je grijeh nečinjenja. E, to je onaj grijeh koji ide na dušu ministra Horvata zato što nije odradio svoj posao. On se, da ne budem gruba, pokazao apsolutno nesposoban, izjavila je Anka Mrak Taritaš, predsjednica Kluba zastupnika Centra i GLAS-a. 

- Trebamo vidjeti tko su sve to ljudi koji su zaista spremni preuzeti odgovornost braneći ministra Horvata za ne samo trenutne posljedice, kazala je Sandra Benčić, predsjednica Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka. 

U HDZ-u tvrde - ministar Horvat ima podršku vladajuće većine, koja očekuje ubrzavanje obnove. Onima koji traže opoziv uzvraćaju - za obnovu i trošenje novca odgovorno je i vodstvo Grada Zagreba.

- Što je Možemo!, kao zagrebačka vlast, napravila na prostoru grada Zagreba pa da bi imali kredit kojim bi mogli tražiti ostavku ministra Horvata, upitao je Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.

- Horvat je dobio potporu, kao i cijela Vlada, od cijele koalicije jučer, odnosno, prekjučer, to je bilo u utorak. Prema tome, ministar radi, rade svi resori. I točka, izjavio je premijer Andrej Plenković. 

Da ministar Horvat mora otići, smatraju i članovi novog saborskog Kluba zastupnika "Za pravednu Hrvatsku". Čine ga Milan Vrkljan, Ružica Vukovac i Miroslav Škoro, kojemu je ovo četvrti klub u saborskoj karijeri.

- Jedino je što se može meni prigovoriti je, da, ja sam promijenio više klubova, ali ja sam uvijek otišao svojom voljom. Kapetan broda takozvane hrvatske desnice je nemoguće biti zato što ne postoji način da takozvana hrvatska desnica zajednički zaplovi, izjavio je Miroslav Škoro, Klub zastupnika Za pravednu Hrvatsku. 

Dok su se aktualne teme komentirale izvan sabornice, u njoj su se nizali zahtjevi za stanke, ali - i gafovi. Sabina Glasovac (SDP) zatražila je stanku u ime kluba HDZ-a, umjesto u ime kluba SDP-a. Dobila je pljesak u sabornici, uslijedio je smijeh. Glasovac je potom kazala: 

- Znam ja da vi znate da se ja nikako ne uklapam ni u vaš klub ni u vašu stranku ni po jednom parametru. To bi bila tuga i za vas i za mene.

Velikom srećom oporba ne smatra ni reformski paket zakona za sustav socijalne skrbi, o kojem se raspravljalo. Vladajući su ga, pak, hvalili tvrdeći da će donijeti brojne pomake.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!