Umirovljenici na rubu preživljavanja: "To nije život, to je preživljanje"

27.05.2022.

07:00

Autor: Blanka Kukec/Regionalni dnevnik/HRT

Umirovljenici na rubu preživljavanja

Umirovljenici na rubu preživljavanja

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Unatoč subvencijama države i lokalne samouprave, sve više umirovljenika živi na rubu siromaštva. Mnogi s najnižim mirovinama ovise o pomoći Crvenoga križa i djece, ako ih imaju i mogu im pomoći. To nije život, to je preživljanje, požalili su se riječki umirovljenici.

Ponekad su djelatnici Crvenoga križa jedina lica koja umirovljenici vide. Iako imaju malo, i to malo nude gostima. S mirovinom manjom od 1.700 kuna u Rijeci živi 560 umirovljenika. Još 150 ljudi starijih od 65 godina nema nikakva primanja.

- Sve manje jedemo, priuštimo si zahvaljujući djeci. Ne trošimo ni na garderobu, na izlaske. Ne idemo nikuda puno, ne možemo. Tako da je stvarno žalosno, kaže Ana Stevanović, umirovljenica iz Rijeke. Nekoliko su puta, dodaje Borislav Stevanović - planirali ići u toplice. Ali ne mogu uštedjeti, ne mogu živjeti kako su nekad živjeli.

Broj siromašnih umirovljenika raste zajedno s inflacijom

Djelatnici riječkog Crvenog križa svjedoče kako znaju neki i plakati. Počnu suze i onda i ja s njima. Teško se onda rastati, a ne možeš ljudima pomoći, kaže Dolores Meštrović. Voditelj Odjela ugostiteljstva riječkog Crvenog križa Damjan Miletić dodaje kako bi najsretniji bio kad bi broj takvih korisnika padao. Međutim, on iz dana u dan raste.

Grad Rijeka godišnje iz proračuna za sve oblike pomoći ugroženim umirovljenicima izdvaja oko 7 milijuna kuna.

- Imamo nove umirovljenike sa izrazito niskim primanjima odnosno mirovinama. Nažalost, to ne bi trebala biti socijalno ugrožena skupina, ali jest, kaže pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković.

Ako im zdravlje dopušta, odlaze na tržnicu. Trešnje i jagode rijetko si tko može priuštiti. Mnogi umirovljenici na riječkoj tržnici kazali su kako bi bili gladni da im ne pomažu djeca.

Mirovine će rasti do 10 posto, ističu u Vladi. Počet će i isplata energetskog dodatka, no mnogima će trešnje i jagode ostati "zabranjeno voće".


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!