Uroš za HTV: Pao je vijenac na vrhu zida, većina donjogradskih zgrada ima taj element

03.05.2023.

20:04

Autor: Zrinka Grancarić/Dnevnik/HRT/R.S.

Mario Uroš

Mario Uroš

Foto: HTV / HRT

Gost HTV-ovog središnjeg Dnevnika bio je doc. dr. sc.  Mario Uroš iz Hrvatskog centar za potresno inženjerstvo koji je objasnio zašto su se jučer urušili skela i dio zgrade Muzeja za umjetnost i obrt. 

- Razloga može biti jako puno. Pao je vijenac koji stoji na vrhu zida od opeke koji je napravljen prije otprilike 140 godina. Većina donjogradskih zgrada ima taj element i on je jako podložan promjenama u strukturi tijekom vremena. To znači da kojekakve zatege koje su bile unutra ili kojekakvi elementi krovišta koji su pridržavali taj vijenac ako su oni uklonjeni ili uslijed vlaženja ili kiše koja je natopila takav jedan element koji se nalazi na rubu krova može degradirati materijal i može se dogoditi da i on sam padne. U ovom se slučaju to dogodilo tijekom radova tako da vjerojatno uzrok može biti možda i mehanička vibracija i uklanjanje jednih od tih elemenata a koji su ključni za stabilnost takvog jednog vijenca, rekao je Mario Uroš

Ocjenjuje da je moguće i da je tijekom izvođenja radova, zbog nekog dodatnog naprezanja, puklo jedno sidro pa je cijeli dio vijenca pao na pod, tj. izletio iz ravnine. 

- Treba spomenuti da je to konzolni dio konstrukcije koji sam po sebi prkosi gravitaciji i ako se dobro ne osigura ili krovištem ili strop konstrukcijom grednikom na gornjem katu vrlo lako može doći do njegovog pada. 

Na zagrebačkim zgradama, ističe Uroš, ima jako puno vijenac i kojekakvih nekonstruktivnih elemenata koji se nalaze po fasadama i po vrhovima zidova i oni moraju biti pridržani kvalitetno.

- Dobar dio zgrada u Donjem gradu nema kvalitetno pridržanje, ne samo jer nije kvalitetno izvedeno, nego i jer su se tijekom vremena tavanske i krovne prostorije mijenjale, krovne konstrukcije su se micale i jedna od velikih uzroka takvih problema može biti što se krovište mijenjalo kako bi se dobio koristan prostor i onda je grednik gurnuo takve elemente vani i oni mogu vrlo lako ispasti.

Naglašava kako je potrebno napraviti inspekciju takvih elemenata.

- To mogu napraviti od predstavnika stanara, gradskih službi ili inspekcija. Vrlo jednostavno se može to napraviti. Ne samo izvana nego treba poći i unutra i vidjeti kvalitetu sidrenja takvih elemenata i tek onda na temelju toga zaključiti dali je dio zgrade oko vijenca siguran ili ne. Ako nije treba ga naravno ograditi i spriječiti prolaznike da prolaze tuda, zaključio je Uroš. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!