Vedriš: Hrvatska manje izdvaja za mjere pomoći od većine članica EU-a

02.03.2023.

19:33

Autor: Zrinka Grancarić/Dnevnik/IMS/HRT

Mlade Vedriš

Mlade Vedriš

Foto: HTV / HRT

O najnovijim gospodarskim kretanjima i predviđanjima u Dnevniku HTV-a govorio je ekonomski analitičar Mladen Vedriš. Ocijenio je da usporavanje inflacije u ovom trenutku za prosječnog građanina ne znači ništa, jer je razina cijena podignuta, plaće to nisu pratile. Smatra i da bi mjere pomoći Vlade morale odražavati našu socijalnu i ekonomsku realnost.

Mladen Vedriš rekao je u Dnevniku HTV-a da, ako neće biti novih neočekivanih okolnosti, inflacija ne bi trebala rasti iznad očekivanog postotka, iako neki dio artikala poskupljuje. 

- Inflacija je već digla cijene, a sada govorimo o inflaciji koja će povećati razinu cijena u odnosu na povećanje koje je nastupilo. To je sigurno visoka stopa, ono što najviše trošimo, najviše poskupljuje, rekao je. 

Ocijenio je da usporavanje inflacije u ovom trenutku za prosječnog građanina ne znači ništa, jer je razina cijena podignuta, plaće to nisu pratile. Udar na standard je ostvaren, govorimo o novoj stopi inflacije, ali kao dodatak na porast cijena koji je nastupio, kazao je. 

Naglasio je da je Hrvatska po prosjeku inflacije iznad prosjeka u eurozoni, a u sredini u EU-u. 

- Daljnje povećanje cijena znači daljnji udar na životni standard, naglašava. 

Uoči donošenja novog paketa pomoći Vlade od 1. travnja rekao je da bi, prema preporukama EU-a i MMF-a, pomoć trebala biti na određeni rok, biti usmjerena ciljano i da pomaže sektore i građane koji su ranjive skupine. 

- Moramo biti svjesni da je za proteklo razdoblje krize RH s 3,5%-4% izdvojenog BDP-a u donjem dijelu ljestvice zemalja članica EU-a. Slovačka je izdvojila preko 9%, 5 ili 6% Njemačka i Austrija, niz zemalja EU-a izdvojio je više za mjere pomoći. Morali bismo izdvajati do 7% BDP-a, jer je Hrvatska među najsiromašnijim zemljama EU-a i stupanj intervencije morao bi odražavati našu socijalnu i ekonomsku realnost, kaže Vedriš.

Za cijene plina rekao je da se očekuje da će ponovno rasti poslije ljeta, no da bi trenutačno i građani i poslodavci trebali biti pošteđeni punog udara. 

- Država bi trebala zaštititi poduzeća i životni standard građana, jer porast troškova povećava pritisak na plaće i tada inflaciju povećavate, a ne smanjujete, zaključio je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!