Vlada zamrznula cijene goriva, poslodavci se tome protive

07.02.2022.

19:06

Autor: Mladen Sirovica/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Vlada intervenirala u cijene goriva

Vlada intervenirala u cijene goriva

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Nakon šoka zbog višestrukog poskupljenja plina u prosincu, mnoge bi državne institucije mogle dobiti još veće račune za siječanj, i to za tridesetak posto. Razlog ovaj put nije propust opskrbljivača, nego objedinjena javna nabava kojom nije ugovorena fiksna, već varijabilna cijena plina. Istodobno, zbog rasta cijena sirove nafte, koje su na svjetskim tržištima "probile" razinu od 90 dolara po barelu, Vlada je još jednom, na idućih mjesec dana, zamrznula cijene goriva. U tom razdoblju cijena eurosupera 95 bit će 11,37 kuna, eurodizela 11,29 kuna, a ovaj put Vlada je zamrznula i cijenu plavog dizela, koji najviše kupuju ribari, i to na 6,50 kuna. Cijene premium goriva formirat će se slobodno.


Nakon što je cijena nafte dosegnula najvišu razinu još od 2014., utjecalo je to i na cijene derivata. Pa je Vlada drugi put u kratkom roku zamrznula cijene.

- Takav je ovaj naš mandat, da moramo stalno zbog niza okolnosti, koje su izvan našeg domašaja, imaju možemo reći vanjski karakter, donositi odluke gdje Vlada pokazuje da država vodi računa o svojim građanima, rekao je premijer Andrej Plenković.

Poslodavci su protiv zamrzavanja cijena, iako su svjesni da je trošak za gorivo znatna stavka u poslovanju.

- Međutim, to naravno neće nama omogućiti dugoročnu održivost. To će olakšati kratkoročno poslovanje tim kompanijama da one ne idu u gubitke i bankrot, rekao je Mihael Furjan, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca.

Osnivač portala cijenegoriva.info ističe da su cijene nafte jednake onima iz 2014., ali je gorivo osjetno skuplje. Razlog su visoke marže trgovaca.

- Troškovi su bili tada malo drugačiji nego danas, ali cijene goriva su danas kunu i pol skuplje nego onda, rekao je Tin Bašić, osnivač portala cijenegoriva.info.

I dok se cijene goriva barem kratkoročno mogu zamrznuti, s cijenama plina to tako ne ide. Poduzetnici i brojne ustanove prošlog su mjeseca bili šokirani višestruko većim iznosima računa za plin.

- Sada sam provjeravao, i Sabor je dobio tri puta ili čak četiri puta veći račun za plin nego što je to bilo u istom razdoblju prošle godine, rekao je Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora.

Ništa bolje nisu prošli ni sindikati.

- Za prosinac mjesec 2020. platili smo plin malo manje od 1.300 kn, a za prosinac 2021. platili smo malo više od 4.900 kn, rekao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

No računi za siječanj mogli bi za državne institucije biti još veći. Objedinjenom javnom nabavom određeno je da se ne plaća po fiksnoj, nego varijabilnoj cijeni. Je li se to moglo izbjeći?

- Ovakav skok nitko nije očekivao, nije se mogao predvidjeti, jer da se mogao, ja sam uvjeren da bi mnogi hedgirali, odnosno izbjegli rizik, on se nije izbjegao i to je jednostavno nešto što oni koji su kreirali ugovore trebaju podnijeti, rekao je Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

I u regulatoru ističu da od 2016., otkako se koristi takav način ugovaranja promjenjivih cijena, nije bilo potresa na tržištu.

- Benefiti takvog načina određivanja cijene možda su bili iskorišteni već višestruko godina i ti kupci su to dobro u tom trenutku ugovorili. Međutim, nitko nije mogao predvidjeti ovakav porast cijena, rekao je Goran Babić, direktor Sektora za plin i naftu u HERA-i.

U svakom slučaju, takvo ugovaranje cijena povećat će troškove državnog proračuna za oko 56 milijuna kuna + PDV.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!