Zagreb bilježi izvrsne turističke rezultate

27.08.2022.

12:29

Autor: Adrijan Vucić/Dnevnik u podne/HRT

Turisti iskoristili svaku priliku za osvježenje u hladu

Turisti iskoristili svaku priliku za osvježenje u hladu

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Kraj je kolovoza, a Zagreb bilježi izvrsne turističke rezultate. U odnosu na prošlu godinu u srpnju je ostvareno 53% više noćenja, a ukupna brojka približava se rezultatima pretpandemijske 2019. godine. 

Do kraja ljeta preostalo je manje od mjesec dana, a turista u metropoli ne manjka. Turisticama iz Portugala, Zagreb je usputna stanica prije odlaska na obalu.

- Odlučili smo doći ovamo s prijateljima. Hrvatska je prelijepa. Dva dana provest ćemo u Zagrebu istražujući grad, rekla je Ines iz Portugala.

- Vrlo je slatko. Nema gužve u gradu i svi su veoma dragi i smireni. Uživamo, rekla je Raquel iz Portugala.


U srcu sezone, glavni grad posjetilo je više od 300 000 turista. Zagrebačka dvorišta, Green River festival, Ljeto na Zrinjevcu i Cest iz d'Best samo su dio ponude u kojoj su gosti mogli uživati.

- Uistinu možemo biti zadovoljni i zahvalni turističkoj industriji na svemu što je ostvareno do sada. Naime, mi smo imali evo do sad sjajne rezultate i ono što se događa jest da imamo pola milijuna noćenja za sedmi i osmi mjesec u Zagrebu, rekla je Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba.

U usporedbi s rekordnom 2019., dosad je ostvareno 90% noćenja. Najviše gostiju stiglo je iz SAD-a, Njemačke, Italije, Francuske i Nizozemske.

- Najveća popunjenost je naravno u ljetnim mjesecima, Zagreb još uvijek ima tranzitni turizam u kojem gosti kod nas ostaju jedan do dva dana, mi bismo voljeli da se ta sezona oduži i na ostale mjesece u godini i da boravak gostiju kako kod nas tako i u drugim smještajnim objektima bude ipak malo duljeg trajanja, rekla je Josipa Guja, voditeljica hostela.

Iako je zabilježen velik broj dolazaka, na ukupne rezultate neće utjecati samo turistička ponuda, nego i epidemiološka situacija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!