19:46 / 07.03.2021.

Autor: Šime Vičević/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Zaoštrava se bitka za Zagreb

Zaoštrava se utrka za gradonačelnika u Zagrebu

Zaoštrava se utrka za gradonačelnika u Zagrebu

Foto: Šime Vičević/Dnevnik/IMS/HRT / HTV

Predizborna bitka za mjesto čelnog čovjeka glavnoga grada iz dana u dan sve je oštrija. Retorika kandidata dokaz je da su spremni udarati, udarce uzvraćati, a i upirati prstom - danas je u fokusu bilo pitanje - tko je i od koga ukrao ideju za političku kampanju.


U središtu pozornosti Miroslav Škoro našao se zbog slogana svoje kampanje "Grad za sve nas" - jer isti naziv ima udruga građana iz Srbije, koja je na lokalne izbore izašla prošle godine.

Da Škori ne cvjeta već na samom početku kampanje, smatraju u konkurentskim redovima. HDZ-ov kandidat Davor Filipović, koji je dijelio cvijeće uoči Dana žena, o svemu - oštro.

- Mene to uopće nije iznenadilo jer, kada donesete odluku o kandidaturi nakon što se osobno uvjerite da je pokojni gradonačelnik pokopan, onda ne možete imati nimalo drugačiji slogan, nego da ga prepišete od nekoga, ističe Filipović.

Kandidata platforme Možemo! potencijalni problemi protukandidata i ne zabrinjavaju previše.

- Tko je kopirao čiji slogan i tko je kopirao čiji program, nas to previše ne zanima. Dok se oni bave jedni drugima, mi se bavimo Zagrebom, mi se bavimo problemima, mi se bavimo rješenjima, naglasio je Tomislav Tomašević, Možemo!.

Iz Domovinskog pokreta na prozivanja odgovaraju da nema ni riječi o korištenju tuđeg slogana.

- Slogan je nastao u stranci sukladno programu koji je Domovinski pokret pripremio za izbore u Zagrebu. Ne bavimo se guglanjem slogana po Srbiji.

Optužbi među kandidatima ima još. I to nakon što su u izbornom programu Vesne Škare Ožbolt pronađeni dijelovi Mostova programa iz 2017. Mostov kandidat za gradonačelnika Zagreba Zvonimir Troskot time je neugodno iznenađen.

- Meni je to nevjerojatno općenito da netko i ide u plagijat, a sama činjenica da bi netko išao od rečenice do rečenice to prepisivati, meni to samo pokazuje da ne postoji kreativnost, govori Troskot.

HDZ-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika, kao i onaj platforme Možemo!, također je osudio bilo kakav oblik plagiranja.

S druge strane, Vesna Škare Ožbolt u priopćenju za medije ističe da je njezina internetska stranica napadnuta i da je program neovlašteno mijenjan, a optužbe za plagiranje naziva neistinitima. Nakon završetka istrage o hakiranju, tvrdi, dokaze će uputiti Državnom odvjetništvu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!