17:16 / 25.03.2021.

Autor: Marko Percan/I.H./Regionalni dnevnik/HRT

Zašto cijena PCR testa ovisi od županije do županije?

PCR testovi

PCR testovi

Foto: Kristina Stedul Fabac / PIXSELL

Zaraza koronavirusom utvrđuje se PCR testovima. No, ta se testiranja u različitim županijama različito plaćaju. Kolega Marko Percan otkriva - zašto.

Zaraza koronavirusom utvrđuje se PCR testovima. No, ta se testiranja u različitim županijama različito plaćaju. Kolega Marko Percan otkriva - zašto. Tri susjedne županije - tri različite cijene PCR testa. U Istarskoj 750, u Primorsko goranskoj 490, a u Ličko senjskoj čak 800 kuna. 


Zašto? Prvo smo provjerili u Rijeci. 


- Cijena je isključivo napravljena sukladno cjeniku HZZO-a, a razlike u odnosu na druge županije ne bih komentirao. Cjenik HZZO-a kaže da je cijena testa 390 kn. Ta se cijena zavodu naplaćuje ako na testiranje dođete s uputnicom, rekao je Vladimir Mićović, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ. 


- Svatko može dobiti uputnicu za testiranje, osim ako nisu drugi razlozi za testiranje kao npr. putovanje, i to se naplaćuje 390 kuna, a ostalo je tržišna kategorija, rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. 


A tu tržišnu kategoriju i ostatak cijene određuje upravno vijeće ustanove koja provodi testiranja. Dakle - županijski zavodi za javno zdravstvo. Iz istarskoga poručuju - naša cijena je viša jer naš test pruža potpunu uslugu. 


- Od načina uzimanja uzoraka, dostave uzoraka do izdavanja nalaza u toku istog dana, korisnik dobije i na svoj mail analitičko izvješće i po potrebi dobije analitičko izvješće na stranom jeziku ako je to potreba, rekao je Aleksandar Stojanović, ravnatelj HZJZ-a Istarske županije. 


No Riječani slanje na mail ili prijevod testa dodatno ne naplaćuju. 


- Nikakvih dodatnih naplata u tom smislu kojeg ste naveli nema, dodao je Mićović 


Ali zato u Istri ima popusta. Redovna cijena od 750 kuna upola je niža za gospodarstvenike i obrtnike, turističke kompanije i sportske klubove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!