"Bilo bi lijepo kad bismo uspjeli pobijediti i uništiti Gremlina s Kremlja"

20.03.2022.

14:53

Autor: Zrinka Grancarić/Rat u Ukrajini/IMS/I.Z./HRT

Oleksij Kuška

Oleksij Kuška

Foto: Rat u Ukrajini / HRT

Oleksij Kuška je iz Harkiva, ali već više od četrnaest godina živi u Kijevu, odnosno u gradiću pokraj Kijeva koji je pod ruskom okupacijom. Povezao se sa "hrvatskom braćom" koji su mu omogućili da njegova obitelj napusti taj grad. Preko mnogih mjesta i gradova smjestio je svoju obitelj u Zagreb, zahvaljujući prijatelju Krešimiru i njegovim suradnicima. On mora ostati u Ukrajini, uskoro će se pridružiti teritorijalnoj obrani.    

"Obitelj mi je u Zagrebu, već uče hrvatski"

Naglasio je kako je on puno mirniji, jer je njegova obitelj na sigurnom, već uče hrvatski.

- Znaju engleski, pa mogu komunicirati i sudjelovati u životu u Hrvatskoj, poručio je.

Dodao je da mu nedostaje obitelj, ali njihova sigurnost je na prvom mjestu. 

"Ne očekujem da će rat završiti u roku od mjesec dana"

Oleksij je sudjelovao da pomoć iz Hrvatske stigne u Ukrajinu.

- Organizirali smo dopremanje humanitarne pomoći, posebice za one koji su najsiromašniji, koji su već izgubili svoje domove, a otišli su iz njih s jednom vrećicom u ruci, dodao je.

Stanje u Ukrajini je vrlo teško. Može li Ukrajina pobijediti velikog neprijatelja?

- Nije to samo Ukrajina, ne borimo se samo mi protiv velikog neprijatelja. Mi imamo veliku snagu, svi mi zajedno smo u toj borbi. Važno je zatvoriti nebo, naše kopnene snage dobro napreduju, ali najveća ugroza prijeti iz zraka. Ne znam što možemo postići. Ne očekujem da će ovo završiti u roku od mjesec dana. Mislim da bi moglo potrajati i do šest mjeseci, tko zna. Bilo bi lijepo kad bismo uspjeli pobijediti i uništiti Gremlina s Kremlja, naglasio je.

"Nećemo zaboraviti što su nam Rusi učinili"

Ako se nebo ne zatvori, bit će mnogo žrtava, već su mnoge obitelji uništene.

- Previsoka je cijena za slobodu, ali kao Ukrajinci, mi smo slobodni ljudi, nećemo zaboraviti što su nam Rusi učinili. Oni nisu naša braća, naša braća su Hrvati, Poljaci, oni nam pomažu u ovim trenucima. Borit ćemo se i dalje dok ne ostvarimo svoju slobodu, naglasio je Oleksij Kuška.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!