12:58 / 30.04.2021.

Autor: Alenka Marina/I.H./Dnevnik/IMS/HRT

U Indiji kritično

U svijetu broj novozaraženih raste

U svijetu broj novozaraženih raste

Foto: Amanda Perobelli / REUTERS

Pandemija i dalje ne posustaje diljem svijeta. Broj novozaraženih prešao je 150 milijuna, a umrlih je gotovo 3,2 milijuna. Najteže je i dalje u Indiji - danas opet rekord - 386.452 nova slučaja i gotovo 3,500 umrlih. Procjenjuje se da su stvarni brojevi od pet do deset puta veći od službenih.

 Drugi val zaraze zastrašujuće se širi Indijom. Aktivnih slučajeva više je od 18 milijuna. 


- Veoma je loše. Zapravo i gore od toga. Došli smo do točke kada je kriza preblaga riječ za to, rekao je liječnik iz New Delhija Sumit Ray. 


Vlasti u New Delhiju pozvane su da pronađu nova mjesta za kremiranje. Gradske mrtvačnice i krematoriji prepuni su. I dalje nema dovoljno kisika i bolničkih kreveta. 


- Stanje je kritično, svi žele kisik. Ljudi ne mogu čekati ni minutu, za njih je to pitanje života i smrti, rekao je Krishan Kumar, upravitelj pogona za distribuciju kisika. 


Pošiljke s hitnim medicinskim potrepštinama stižu, no potrebe u drugoj najmnogoljudnijoj zemlji su goleme. Indijska vlada suočava se sa sve većim brojem kritika ne samo zbog lošeg vođenja u pandemiji nego i odluke kojom je dopustila održavanje velikih izbornih skupova i vjerskih festivala. Uz mutirani soj, to su glavni okidači za nezaustavljivo širenje virusa. 


Brazil je službeno prešao 400.000 smrtnih slučajeva od COVID-a i nakon SAD-a ima najviše preminulih. 


- Do ovih smo brojeva došli uglavnom zahvaljujući menadžerskoj nesposobnosti vlade. 


- Cijeli ovaj scenarij vodi prema pogoršanju jer kada ne slijedite epidemiološke mjere, što ćete učiniti? Imat ćete intenzivnu cirkulaciju ljudi, što povećava opasnost od još ozbiljnije varijante virusa od onih koje već kruže... Predviđam dramatičan scenarij, rekao je Jamal Suleiman s Instituta za zarazne bolesti u Sao Paolu. 


Tamošnji senat suspendirao je patente na sva cjepiva protiv COVID-a, testove i lijekove do završetka pandemije, a agencija za lijekove odbila je izdati dozvolu za uporabu ruskog cjepiva Sputnjik zbog nedostatka dokumentacije. I dok Rusi najavljuju tužbu, njemački BioNTech i Pfizer podnijeli su zahtjev Europskoj agenciji za lijekove za odobrenje cjepiva za djecu od 12 do 15 godina. 


Turska je uvela potpuno zatvaranje do sredine idućeg mjeseca. Japan je sve bliže odluci da se Ljetne olimpijske igre u Tokiju, već jednom odgođene, ipak održe bez gledatelja.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!