20:33 / 31.03.2021.

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Više od pola milijuna zaraženih dnevno

Oboljeli od koronavirusa

Oboljeli od koronavirusa

Foto: Leonardo Benassatto / PIXSELL

Trenutačno se u svijetu svakoga dana koronavirusom zarazi više od pola milijuna ljudi, a umre oko 10 tisuća oboljelih. Pfizer je objavio da je njegovo cjepivo sigurno i za zaštitu djece od zaraze, a cjepivom koje je proizvela AstraZeneca Njemačka je odlučila cijepiti samo starije od 60 godina.

Konfuzija i nesigurnost zahvatile su Njemačku poslije odluke da se AstraZenecino cjepivo daje samo starijima od 60 godina. Ta je odluka slijedila nakon što su proteklih tjedana mnoge države, zbog pojave krvnih ugrušaka, suspendirale upotrebu tzv. Oxfordskog cjepiva za starije od 60 godina.

- Mnogo je nesigurnosti među stanovništvom zbog lutanja između izjava - "odobreno je" i "ponovno ćemo ga analizirati!, rekla je Heike Wollnowski, stanovnica Kölna.

Pfizer je objavio da je njegovo cjepivo protiv COVID-a sigurno i da snažno štiti adolescente od 12 godina i mlađe. Do sada je cjepivo, kao i kod ostalih proizvođača, imalo odobrenje za upotrebu samo za starije od 16 godina. U istraživanju je sudjelovalo 2260 američkih dobrovoljaca u dobi između 12 i 15 godina.

- Sudjelovanje u ovom istraživanju i potencijalno pomaganje drugoj djeci da se osjećaju sigurno i žele cijepiti u budućnosti kad cjepivo postane javno dostupno, bio je zaista način na koji sam mogao pomoći, kaže dvanaestogodišnji Caleb Chung, dobrovoljni sudionik Pfizerova istraživanja.

Masovna operacija prebacivanja pacijenata s intenzivne njege preopterećenih bolnica u manje pogođena područja, zatvaranje škola, strogi lockdown u najteže pogođenim dijelovima Francuske - tri su scenarija koja razmatra predsjednik Emmanuel Macron pred večerašnje obraćanje naciji.

- Sam virus određuje način na koji će nestati - nema ga, pa mutira i vraća se. Dakle, unatoč "zaključavanjima", virus će i dalje biti prisutan, pa se moramo prilagoditi, povećati broj ležajeva na odjelima za intenzivnu njegu, ali to se ne može preko noći, objašnjava Hala Bustors, Parižanka.

Predsjednik Macron nastojao je izbjeći novi lockdown kako bi dao gospodarstvu priliku za oporavak, no sada nema izbora zbog meteorskog širenja zaraze tzv. britanskim sojem koronavirusa.

Obveznom petodnevnom karantenom, nakon koje se mora obaviti testiranje na COVID-19, za sve turiste, ali i one koji se vraćaju u zemlju s putovanja u državama EU-a, Italija nastoji zaustaviti porast zaraženih i širenje koronavirusa.

- Mislim da je to apsurdno. Međutim, to je vjerojatno jedini način da se ljudi vrate u Italiju, kaže Daniele Di Buoni, Rimljanin.

Uredba je na snazi do 6. travnja. U većem dijelu zemlje otvorene su samo trgovine s osnovnim namirnicama, a kretanje je moguće samo zbog odlaska na posao i u hitnim slučajevima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!